fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Franciscanen: ‘Wij gaan niet weg uit Aleppo’

KN Redactie 25 mei 2016
image
Beeld van een raketinslag in Aleppo. Ondanks het oorlogsgeweld in de Syrische stad willen de franciscanen er niet weg (Foto: SANA via AP)

Ondanks een raketinslag afgelopen zaterdag in hun school in Aleppo, zijn de franciscanen niet van plan te vertrekken uit Syrië.

Dat zegt de nieuwe custos van het Heilig Land, pater Francesco Patton tegen Radio Vaticaan. De Italiaan Patton werd vorige week door paus Franciscus tot nieuwe overste van de Franciscanen in het Heilig Land benoemd, als opvolger van pater Pierbattista Pizzaballa.

Raketinslag

Pater Patton reageerde op de raketinslag afgelopen zaterdag in een school van de franciscanen in de Syrische stad Aleppo. Op het moment van de aanval werden er mensen in het gebouw opgevangen die op de vlucht waren voor het oorlogsgeweld in de stad.

De school werd gezien als “een van de weinige veilige plaatsen in de stad”, zo meldt de custodie in een verklaring. “En die was geschikt gemaakt als opvangplek.” De franciscanen vingen er iedereen op “die op zoek was naar een veilige plek”. Gezinnen met kinderen, jongeren, maar vooral ouderen.

Een dode, twee gewonden

De school werd zaterdag geraakt door twee raketten. Bij de aanslag kwam een oudere vrouw om het leven. Twee andere vrouwen raakten gewond. “De explosie was bijzonder heftig”, vertelde pater Firas Lufti, directeur van de school.

De directeur zei verder dat er “in Aleppo inmiddels geen plekken meer zijn die honderd procent veilig zijn”.

Niet weg uit Aleppo

Desondanks peinzen de franciscanen er niet over om uit Aleppo te vertrekken. “Het is het moment van gebed en vasten voor Syrië. De broeders zullen degenen die hen nodig hebben nabij blijven”, aldus pater Patton. (KN/VI)