fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Franciscus: ‘Dat ik nu paus ben, betekent niet dat ik nooit meer zondig’

Cindy Wooden - Catholic News Service 27 september 2019
image
Paus Franciscus tijdens zijn ontmoeting met de jezuïeten in Mozambique. CNS Photo - Vatican Media

Hij is niet heiliger dan voor maart 2013, zei de paus. Daarom blijft het voor hem belangrijk dat de Kerk voor hem bidt. “Het gebed van de gelovigen houdt me overeind.”

“Het feit dat ik nu helemaal in het wit gekleed ga, heeft me niet heiliger of minder zondig gemaakt dan daarvoor.” Dat vertelde de paus begin september tijdens een ontmoeting met de jezuïeten in Mozambique.

De paus ontmoet tijdens zijn pausbezoeken regelmatig lokale jezuïetengemeenschappen voor een vraaggesprek. Zo ook tijdens zijn pausbezoek aan Mozambique. De inhoud van dat gesprek werd donderdag gepubliceerd in La Civiltà Cattolica, het blad van de jezuïeten in Rome.

Godsbeeld is niet veranderd

In Mozambique vroeg een van de jezuïeten aan Franciscus hoe zijn beeld van God was veranderd sinds hij paus was geworden.

“Ik denk dat mijn beeld van God niet fundamenteel veranderd is”, antwoordde de paus. “Ik praat nog op dezelfde manier met God. Ik voel dat God me de genade geeft die ik in deze tijd nodig heb. Maar de Heer gaf me die daarvoor ook.”

“Het is een genade als de Kerk voor de paus bidt”
- Paus Franciscus

Dezelfde verleidingen

Hij voegde eraan dat hij “nog steeds dezelfde zonden” begaat als voor maart 2013. “Ik ben en blijf een zondaar. Daarom ga ik elke twee weken biechten.”

Ook zei Franciscus dat zijn relatie met God niet is veranderd, behalve dat hij nu grotere verantwoordelijkheden draagt en meer bidt voor de wereld en de hele Kerk. “Maar de verleidingen zijn hetzelfde gebleven, net als de zonden.”

Blijf bidden

Daarom benadrukte Franciscus tijdens de ontmoeting ook dat het belangrijk is om voor de paus en zijn intenties te bidden. “De paus wordt verleid, hij ligt zwaar onder vuur. Alleen het gebed van zijn gelovigen kan hem bevrijden, zoals we lezen in de Handelingen van de Apostelen. Als Petrus gevangen zit, bidt de Kerk onophoudelijk voor hem.”

Hij voegde eraan toe: “Het is een genade als de Kerk voor de paus bidt. Ik voel echt de behoefte om steeds om gebed te vragen. Het gebed van de gelovigen houdt me overeind.”