<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Franse bisschoppen openen hun vergaderingen voor leken

Catholic News Service 24 oktober 2019
image
De Franse bisschoppenconferentie tijdens een bijeenkomst in Lourdes in 2016 Foto: CNS Photo

De Franse bisschoppen zijn van plan om hun plenaire vergadering voor het eerst open te stellen voor leken. Dat voornemen komt na de goedkeuring van een controversiële bio-ethische wet die onder katholieken veel weerstand opriep.

Woordvoerster Constance Pluviaud van de bisschoppenconferentie, zei dat de voorzitter, aartsbisschop Eric de Moulins-Beaufort van Reims “de manier van functioneren van de vergaderingen wil veranderen en thema’s wil behandelen die Kerk en samenleving aangaan”.

Experiment tegen klerikalisme

“Er is vandaag de dag veel discussie in Frankrijk over klerikalisme en als het gaat om zaken die iedereen aangaan, begrijpen de bisschoppen nu dat zij samen met leken moeten nadenken, en niet alleen onder elkaar”, zei Pluviaud tegen Catholic News Service.

De bisschoppen zijn van plan om vertegenwoordigers van leken uit de nodigen voor hun najaarsontmoeting, die van 5 tot 10 november in Lourdes plaatsvindt.

‘Een experiment’

Pluviaud legde uit dat katholieke leken zullen worden gevraagd om hun “ervaring en inspiratie” te delen tijdens een debat over ecologie. Daarna zullen de bisschoppen hun normale vergaderingen voortzetten en met een slotverklaring komen.

“Dit is een experiment. We zullen zien welke ideeën en voorwaarden opkomen om vaker gedoopte leken uit te nodigen.”

Maatschappelijke veranderingen

In een brief van 11 oktober aan de Franse krant La Croix beschreef de permanente bisschoppelijke raad het voornemen als een “oefening in synodaliteit”. De bisschoppen voegden toe dat zij “snel overtuigd zijn geraakt dat maatschappelijke veranderingen om nieuwe manieren van denken en leven vragen” en “een kans bieden om aandacht te geven aan Gods openbaring”.

Volgens La Croix lag het in de lijn der verwachting dat leken uitgenodigd zouden gaan worden bij vergaderingen van de bisschoppenconferentie, “ter bevordering van het luisteren naar elkaar” en “om de Kerk van Frankrijk weer dichterbij de burgers te brengen”.

Bio-ethische wet

De beslissing viel samen met de goedkeuring van een herziene bio-ethische wet in het Franse parlement. Deze op 15 oktober aangenomen wet bepaalt dat de Franse staat voortaan medische hulp bij voortplanting vergoed voor alleenstaande moeders en lesbische stellen.

De maatregel werd goedgekeurd met een 359 tegenover 114 stemmen; 72 afgevaardigden waren afwezig.

De Franse Kerk veroordeelde de wet, waarbij 56 bisschoppen aandrongen op een katholiek tegengeluid . Tegenstanders van de wet, door honderden organisaties ondersteund, hielden op 6 oktober een grote demonstratie in Parijs.

‘Alles was van tevoren al bepaald’

Mgr. Thierry Magnin, secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie, vertelde Radio Vaticaan op 17 oktober dat “verschillende filosofische en religieuze groeperingen” zich hadden uitgesproken tijdens het debat over de wet. Dat was een “mooi getuigenis van democratie”, maar dat de bisschoppen zijn van mening “dat alles al van boven van tevoren was bepaald”

Hij zei dat “elementaire gevolgen voor de kinderen die geboren gaan worden” onder de nieuwe wetgeving nauwelijks zijn bestudeerd voordat het parlement tot stemmen overging. Er was enkel aandacht voor “de hunkering en verlangens van de moderne samenleving” en “wat wetenschap en techniek mogelijk kan maken”.

‘Laten we naast wetenschap ook wijsheid hebben’

Op de dag van de stemming vierde de Parijse aartsbisschop Michel Aupetitde jaarlijkse Mis voor parlementariërs. Hij riep daarin de wetgevers op de “waarheid niet tegen te werken”. Hij drong ook aan op voorzichtigheid bij “bewonderenswaardige ontdekkingen” in de wetenschap en genetica.

“Deze fantastische ontdekkingen kunnen ons blind maken, en blindheid maakt ons verwaand, en verwaandheid maakt ons gevaarlijk”, zei hij.

“We dachten dat we de natuur konden bedwingen, en kijk hoe ze nu sterft in en door onze eigen handen”, zei hij. “We denken dat we kunnen heersen over het leven en zo het ouderschap kunnen herdefiniëren, maar deze dwaasheid zal ons leiden tot dezelfde fouten en gevaren. We hebben de wetenschap, maar laten we ook wijsheid hebben.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.