fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Franse bisschoppen veroordelen toename antisemitisme

Catholic News Service 25 februari 2019
image
In Parijs werd vorige week gedemonstreerd tegen de toename van het aantal antisemitische incidenten in Frankrijk. Op de plakkaten staat 'Nee tegen de trivialisering van de haat'. Foto: CNS Photo - Gonzalo Fuentes, Reuters

De Franse bisschoppenconferentie heeft de toename van het aantal antisemitische incidenten in het land veroordeeld en zijn solidariteit met de joodse gemeenschap uitgedrukt.

Uit onlangs gepubliceerde cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat dat aantal in 2018 met 74% steeg tot 541 gedocumenteerde gevallen. In de meeste gevallen ging het om fysiek en verbaal geweld, het bekladden van winkels en het schenden van monumenten en begraafplaatsen. President Macron zei onlangs dat het antisemitisme in Frankrijk het hoogste niveau sinds de Tweede Wereldoorlog heeft bereikt.

“Wij staan naast jullie in de strijd tegen iedere uiting van haat”
- Aartsbisschop Georges Pontier in een brief aan opperrabbijn Haim Korsia

In een brief aan de Franse opperrabbijn Haim Korsia schrijft de voorzitter van de conferentie, aartsbisschop Georges Pontier: “Aanvallen uit ogenschijnlijke religieuze motieven op onze medeburgers zijn onacceptabel; wij staan naast jullie in de strijd tegen iedere uiting van haat.”

“Onze samenleving kan geen vrede vinden tenzij zij een constructieve dialoog onder al haar leden steunt. Mogen we onszelf nooit neerleggen bij de groei van intolerantie en afwijzing.”

De secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie, mgr. Olivier Dumas, riep alle politieke partijen en geloofsgroepen op “solidariteit met Joden” te tonen en aanvallen op religieuze doelen te veroordelen. “Dit klimaat van geweld en haat moet eindigen. Wij moeten met sterke overtuiging een strijd aangaan tegen antisemitisme, wetend waartoe haat tegenover joden in onze geschiedenis heeft geleid, en alles doen om te zorgen voor krachtige impulsen opdat zulk onvoorstelbaar geweld nooit meer opkomt.”

Steun voor de joodse gemeenschap

In een verklaring op 18 februari beloofden de Franse bisschoppen al “naadloze steun voor de joodse gemeenschap” en herinnerden zij aan paus Franciscus’ oproep tot “samenwerking om te verzekeren dat antisemitisme uit de mensengemeenschap wordt gebannen”. Ze voegden toe dat ook christelijke kerken in Frankrijk geraakt zijn door “talloze daden van vandalisme en ontheiliging” en dat “tekens van haat in het hart van de samenleving” vragen om een “sprong van broederschap”.

Op verschillende plaatsen in Frankrijk werd vorige week dinsdag gedemonstreerd tegen antisemitisme. In Parijs gingen 20.000 mensen de straat op.