<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Franse Joden steunen boerkiniverbod

KN Redactie 24 augustus 2016
image
Orthodoxe Joodse vrouwen aan het strand (foto: David Berkowitz ccby flickr.com)

Prominente leden van de Franse Joodse gemeenschap hebben zich achter het boerkiniverbod geschaard dat door verschillende burgemeesters is ingevoerd.

Onder hen is de rabbijn van de Grote Synagoge van Parijs, Moshe Sebbag. Tegenover de Jerusalem Post verklaarde Sebbag dat hij in principe achter het verbod staat op het dragen van zwemkleding die het hele lichaam bedekt.

Boerkini is een statement

“Het is een ingewikkelde kwestie en beide kanten hebben overtuigende argumenten”, aldus de rabbijn. Volgens hem hebben de vijftien Franse burgemeesters, onder wie die van de badplaats Cannes, heel goed begrepen dat het niet om de vrijheid van vrouwen gaat “om zich zedig te kleden”. “Het is een statement over wie het hier morgen voor het zeggen heeft.”

Machtsovername

“Men begrijpt dat er een religieuze oorlog aan de gang is die probeert het seculiere establishment van de Franse republiek over te nemen en dat vindt men onacceptabel”, aldus Sebbag. Hij verwees daarbij naar de islamitische terreuraanslagen in Frankrijk.
De rabbijn staat achter het boerkiniverbod “omdat het dragen ervan niet onschuldig is, het zendt een boodschap.”

Ga terug

Opperrabbijn Yosef Pinson, werkzaam aan de Franse Riviera, gaat volgens de Jerusalem Post nog een stapje verder. Hij vindt dat als mensen het er niet bevalt “zij maar terug moeten gaan naar een plek waar iedereen zo gekleed gaat.”

Orthodoxe Joden

Ook orthodox-Joodse vrouwen vinden onthullende zwemkleding te bloot. Zij hebben daarom in sommige zwembaden aparte uren voor vrouwen of passen er op andere manieren een mouw aan. Volgens een woordvoerder van de Raad van Franse Joodse Instellingen gaat het om een “een persoonlijke uitdrukking van religieuze vroomheid. Er is geen geval bekend waarin dit werd gebruikt als een politieke of publieke afwijzing van de wet.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.