fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Franse kardinaal benoemd tot Rechtvaardige onder de Volkeren

KN Redactie 26 oktober 2021
image
Kardinaal Eugène Tisserant (1884-1972) behoedde tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere Joden voor vervolging en wordt daarom nu onderscheiden als Rechtvaardige onder de Volkeren. Foto: Wikimedia Commons

Kardinaal Eugène Tisserant is postuum benoemd tot Rechtvaardige onder de Volkeren. Holocaustcentrum Yad Vashem schenkt hem deze eer omdat hij tijdens de oorlog verschillende Joden gered heeft.

Donderdag maakte Yad Vashem, het Israëlitische Holocaustherdenkingscentrum, bekend dat kardinaal Eugène Tisserant (1884-1972) onderscheiden zal worden als Rechtvaardige onder de Volkeren.

Deze benoeming geldt als de hoogste onderscheiding voor niet-Joden die zich hebben ingezet voor de redding van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast Tisserant krijgen priester André Bouquin en diplomaat François De Vial, eveneens Fransen, de onderscheiding.

Duidelijk signaal

Kardinaal Tisserant werkte tijdens de oorlog in Rome als secretaris voor de Congregatie voor de Oosterse Kerken en als bibliothecaris in de Vaticaanse bibliotheek. In de jaren dertig, toen Italië in navolging van Nazi-Duitsland rassenwetten instelde, nam de kardinaal het al op voor de Joden. Toen Guido Mendes, directeur van een Joods ziekenhuis in Rome, ontslagen werd, schonk Tisserant hem een eremedaille van zijn Congregatie – “een duidelijk signaal tegenover de overheid”, aldus Yad Vashem.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De kardinaal regelde emigratiepapieren voor Mendes’ familie en vele andere Joden. Zo hielp hij de Joodse taalkundige Giorgio Levi Della Vida naar de Verenigde Staten te vluchten en regelde hij met hulp van Vaticaans staatssecretaris kardinaal Luigi Maglione een Braziliaans visum voor rabbijn Nathan Cassuto.

Geschenk uit de hemel

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, toen de Joden onder nog veel zwaardere vervolgingen gebukt gingen en hen helpen ook veel gevaarlijker was geworden, bleef Tisserant Joodse mensen helpen. Cesare Verona, een handelaar in typmachines, vond onderdak in de woning van de kardinaal, samen met het Joodse gezin Letzt. Verona’s vrouw kreeg dankzij Tisserants tussenkomst een plek in een klooster. Na de oorlog schreef Verona een brief aan de kardinaal, waarin hij diens hulp als “een geschenk uit de hemel” omschreef.

Ook ontfermde kardinaal Tisserant zich over de Joodse tiener Miron Lerner. De kardinaal bracht Lerner eerst onder bij diplomaat François De Vial en smokkelde hem een maand later in zijn auto naar een klooster nabij het Vaticaan. Daarna verplaatste hij de jongen naar het klooster waar André Bouquin rector was.

Yad Vashem heeft sinds 1953 ruim 28.000 personen uit meer dan vijftig landen benoemd tot Rechtvaardigen onder de Volkeren. De precieze datum waarop kardinaal Tisserant, Bouquin en de Vial onderscheiden zullen worden, wordt nog bekendgemaakt.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency