De synode van de Russisch-orthodoxe Kerk heeft metropoliet Hilarion uit zijn functie van ‘buitenlandminister’ van het patriarchaat van Moskou gezet. Aangenomen wordt dat Hilarions standpunt over oorlog hiertoe de aanleiding is: hij vindt gewapende strijd geen middel om politieke conflicten op te lossen.
Het patriarchaat maakte het besluit dinsdag op zijn website bekend. Hilarion is nu benoemd tot metropoliet van Boedapest en zal het Hongaarse bisdom van de Russisch-orthodoxe Kerk (ROC) leiden.
De 55-jarige Hilarion was dertien jaar lang de tweede man van het patriarchaat van Moskou. Internationaal was hij een van de meest zichtbare figuren van de ROC. Hij woonde uit hoofde van zijn functie ook internationale katholieke evenementen bij, zoals in september 2021. Toen gaf hij de openingscatechese op het Internationaal Eucharistisch Congres in Boedapest.
De metropoliet had ontmoetingen met paus Benedictus XVI en paus Franciscus. Zijn laatste bezoek aan het Vaticaan in december 2021 gaf goede hoop op een ontmoeting van de paus met patriarch Kirill. Door de oorlog in Oekraïne werd een ontmoeting echter op de lange baan geschoven worden.
De 37-jarige metropoliet Anthony van Chersonesus en West-Europa zal Hilarion opvolgen.
Een verklaring voor de personele wisselingen gaf het patriarchaat van Moskou niet. Algemeen wordt aangenomen dat de verkapte kritiek van Hilarion op de Russische invasie in Oekraïne de belangrijkste reden hiervoor is.
De Russisch-orthodoxe bisschoppen hebben de invasie van Rusland in Oekraïne van meet af aan gesteund. Hilarion uitte in een interview daarentegen al voordat Russische militairen Oekraïne binnenvielen, zijn kritiek op oorlog in het algemeen. Hij verwees hierbij naar de tol van eerdere oorlogen.
“Laten we eerst bedenken tegen welke prijs Rusland die oorlogen heeft gewonnen. De prijs was miljoenen levens.” Ook wees hij op de enorme schade die oorlog mensen toebrengt en op de onvoorspelbare gevolgen ervan.
“Om al deze redenen ben ik er diep van overtuigd dat een oorlog geen methode is om de opgehoopte politieke problemen op te lossen”, zei Hilaron.
Kort hierop werd Hilarion overigens wel verweten dat hij geen expliciet oordeel over de Russische invasie had geveld. Hij werd daarom in maart geschorst als professor aan de Universiteit van Freiburg in Zwitserland.
Mariano Delgado, decaan van de theologiefaculteit, zei teleurgesteld te zijn dat metropoliet Hilarion “niet in staat was zich te verzetten tegen de duidelijke schending van het internationale recht door Rusland”.
Hij voegde eraan toe dat het “schandalig” was dat patriarch Kirill de oorlog van Rusland tegen Oekraïne had beschreven als een “metafysische” strijd.
Intussen kreeg patriarch Kirill te maken met hevige kritiek op zijn standpunt over de oorlog. Hij werd bijna op de sanctielijst van de Europese Unie geplaatst, maar Hongarije wist dat te voorkomen.
Bron: Catholic News Agency