<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Gebed bij doornenkroon Christus en Lijkwade Turijn live te volgen

Peter Doorakkers 10 april 2020
image
Archiefbeeld: de reliekhouder met daarin de doornenkroon van Christus. De reliek wordt in de Parijse Notre-Dame bewaard. Foto: CNS Photo - Philippe Wojazer, Reuters

Hoewel kerkbezoek niet mogelijk is, kan er op Goede Vrijdag toch worden gebeden bij Christus’ doornenkroon in Parijs, en op Stille Zaterdag bij de Lijkwade van Turijn. Beide gebedsmomenten zijn live via internet te volgen.

De verering van de doornenkroon is extra bijzonder: die vindt plaats in de Notre-Damekathedraal, die bijna een jaar geleden zwaar beschadigd werd bij een brand.

De bijzondere reliek werd destijds samen met het Allerheiligste gered door priester Jean-Marc Fournier. De aalmoezenier van de Parijse brandweer ging met de brandweermannen mee de brandende kerk in.

Processie met doornenkroon onmogelijk

De Parijse aartbisschop Michel Aupetit kondigde de verering aan in een online persconferentie, meldt CNA. Eigenlijk had hij een processie met de reliek willen houden, maar de Franse anti-coronamaatregelen maken dat onmogelijk.

De aartsbisschop zei onder meer noch in de brand, noch in de huidige corona-pandemie “enige betekenis” te zien. “Aan de andere kant weet ik dat God een veel groter goed kan halen uit de moeilijkheden die ons treffen.”

Aupetit zal een meditatie houden voor de reliek. Die wordt tussen half twaalf en half een ’s middags live uitgezonden via de website van de katholieke omroep KTO.

image
Archiefbeeld: aartsbisschop Nosigliaa van Turijn bij de Lijkwade. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Op Stille Zaterdag kan vanaf 17.00 uur virtueel gebeden worden bij de Lijkwade van Turijn. De Lijkwade wordt beschouwd als de doek waarin het lichaam van Jezus werd gewikkeld nadat Hij aan het kruis was gestorven.

‘Duizenden’ verzoeken om Lijkwade te tonen

Aartbisschop Cesare Nosiglia van Turijn zei “duizenden en duizenden” verzoeken te hebben gekregen om de Lijkwade te tonen, nu Italië en de wereld zuchten onder het coronavirus.

Het gebed bij de Lijkwade is te volgen via KTO en via de kanalen van het aartsbisdom Turijn op YouTube (hier en hier) en Facebook (hier).

Bronnen: Catholic News Agency, ktotv.com, Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.