<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Gebed of protest? Pro-lifer krijgt boete voor wake bij abortuskliniek

KN Redactie 29 april 2016
image
Foto: AP

Acht Australische katholieken hebben een politiewaarschuwing gekregen omdat zij te dicht bij een abortuskliniek zouden hebben staan protesteren. Een van hen kreeg bovendien een boete.

Dat meldt het aartsbisdom Canberra en Goulburn op zijn website. Volgens de politie verbraken de acht, onder wie een priester, op 15 april de ‘exclusie-zone’ rondom het ATC Health Centre in de plaats Civic.

Wet

Die zones zijn in het Australian Capital Territory ingesteld onder een wet die in maart van kracht werd. De wet verbiedt gedrag dat iemand ervan probeert te weerhouden een gezondheidsinstelling binnen te gaan en iedere vorm van protest “in relatie tot het aanbieden van abortus” in de instelling.

De groep houdt al meer dan zeventien jaar pro-life gebedswakes bij de instelling. Op de 15e hadden ze zich verzameld buiten een café toen de politie hen vroeg elders te gaan staan.

‘Wij bidden’

De 75-jarige Kerry Mellor, die al twaalf jaar meedoet aan de gebedswakes, zei tegen Catholic Voiceervan overtuigd te zijn dat de politie een fout heeft gemaakt. Volgens hem is er geen sprake van protest.

“Wij geloven niet dat wij demonstreren”, aldus de man. “Wij bidden, wat exclusief gericht is tot de almachtige God en zijn Heilige Moeder. Het is geen protest, het is een appèl dat God handelt om de harten en geesten van mensen te veranderen.”

Toen Mellor besloot te blijven waar hij was, kreeg hij een boete van omgerekend ongeveer 500 euro.

‘De onschuldigen die hier vermoord zijn’

Het is, zegt Mellor, “een oeroude traditie om voor de doden te bidden, inclusief de onschuldigen die hier vermoord zijn – we bidden voor hun zielen, en we stellen een kleine daad van eerherstel voor deze gruweldaad die in ons midden, in onze gemeenschap, gepleegd wordt”.

Rozenkrans

In tegenstelling tot wat media meldden, zo schrijft het aartsbisdom, deelt de groep geen anti-abortusmateriaal uit en worden ook geen gesprekken aangeknoopt met mensen die het centrum in of uit gaan.

In plaats daarvan bidt de groep iedere vrijdagochtend vijftien tientjes van de rozenkrans, een litanie voor het leven en een aantal afsluitende gebeden.

Niet van plan te betalen

Kerry Mellor heeft intussen juridisch advies ingewonnen en is niet van plan de boete te betalen. Dat zou uiteindelijk tot een rechtszaak kunnen leiden.

“Ik heb een formeel verzoek ingediend tot intrekking van de klacht, op basis ervan dat ons gebed onmogelijk geïnterpreteerd kan worden als een van de soorten ‘verboden gedrag’ in de wetgeving. Ik wacht op de uitkomst.”

Mellor zei ook dat het belangrijk is dat alle partijen opheldering krijgen over de precieze interpretatie van de regels.

‘Koud en klinisch’

Aartsbisschop Christopher Prowse nam vorig jaar deel aan een gebedswake bij de abortuskliniek in het kader van de 40 Dagen voor het Leven-campagne. Nadat die aangenomen was, noemde hij de wet “koud en klinisch”.

“Ze negeert complete de complexiteit van de abortuskwestie zelf. De echte kwestie is te proberen kwetsbare vrouwen met ongewenste zwangerschappen te assisteren om andere opties dan abortus diepgaand te overwegen.” (cgcatholic.org.au/)