<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Bedevaart

Geen Lourdes-processie met islamitische wortel op Maria Hemelvaart?

KN Redactie 9 augustus 2016
image
Lourdes, vernoemd naar een gedoopte moslimprins. (beeld: Wikipedia)

In Frankrijk zorgt een tweet voor onrust onder katholieken.

Clément Borioli, een “katholiek en burger van Lourdes” meldt dat de traditionele processie voor het hoogfeest van Maria Hemelvaart (15 augustus) op last van de autoriteiten om “veiligheidsredenen” niet wordt gehouden.

Veiligheid

Sinds de aanslagen in Parijs, Nice en Rouen geldt in Frankrijk een verlengde noodtoestand. Ondanks de daardoor verruimde bevoegdheden ziet de prefectuur van het departement geen mogelijkheid de veiligheid van de deelnemers aan de processie te garanderen.

Islamitische prins

Er is nog geen officiële bevestiging van het processieverbod. Wel maakte de Lourdense pastoor Duhar er zondag in zijn preek melding van. Het zou niet gaan om de processie op het bedevaartterrein, maar om de stadsprocessie. De oorsprong daarvan is verrassenderwijs de doop van de islamitische prins Lorda in de tijd van Karel de Grote (+814). Van deze prins stamt de naam van de stad (die in het dialect van Gascogne nog steeds ‘Lorda’ heet).

Gigantische betekenis

Zinspelend op de islamitische terreuraanvallen en de islamiseringsdruk waaraan Frankrijk blootgesteld is schrijft Riposte Catholicque: “Een verbod van de processie, die verbonden is met de vernieuwde wijding van Lourdes aan Maria, de moeder van god, krijgt vanuit deze achtergrond een welhaast gigantische betekenis.’ Clément Borioli is op CitizenGo een petitie gestart om de processie in Lourdes toch toe te laten. (KN/Katholisches.info)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.