<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Gehuwd op het sterfbed

KN Redactie 30 augustus 2018
image
Het huwelijk van Jessica en Fernando in de ziekenhuiskapel (Foto: CNA/Michelly Emily J. Souza)

Een Braziliaans stel, waarvan de vrouw terminaal ziek is, is vorige week in het ziekenhuis kerkelijk gehuwd.

Jessica en Fernando trouwden op 20 augustus in de kapel van het Napoleão Laureano-ziekenhuis in de de staat Paraíba. Het stel was volgens priester Mario Silva in 2012 voor de wet getrouwd een heeft een kind van drie.

Terminaal ziek

Jessica (27) lijdt sinds 2016 aan een agressieve vorm van botkanker en is terminaal ziek. Toen zij onlangs in het ziekenhuis werd opgenomen liet zij priester Silva komen voor de ziekenzalving.
“Zij had die nacht erg veel pijn”, aldus Silva tegenover Aciprensa, “en toen ik klaar was met de ziekenzalving vroeg ik haar of ik nog iets voor haar kon doen. Zij vertelde mij toen dat ze wilde trouwen.”

Gods zegen ontbrak

“Zij vertelde dat ze een groot verlangen had om Gods zegen te ontvangen en dat die nog ontbrak. Dat zou een grote genezing en genade in haar leven betekenen. Zij wilde niet sterven zonder de huwelijkszegen te hebben ontvangen, omdat zij beiden katholiek zijn en ervan droomden een sacramenteel huwelijksleven te leiden.”

Wederzijdse zelfgave

Fernando dacht er net zo over en het proces van huwelijksvoorbereiding begon. Zo sprak de priester verschillende keren over hun voornemen om zich ervan te verzekeren dat zij overtuigd van hun keuze waren en er geen beletselen waren.
“Ik benadrukte dat het huwelijk niet gewoon een sociaal gebeuren is voor zolang het duurt (…) Ik vertelde hen dat het huwelijk iets is dat zij elkaar toedienen, dat zij zichzelf aan elkaar schenken en ik slechts een assistent.”

Een vrij ‘ja’

“Ik heb hen verteld over liefde, trouw, vreugde en verdriet in ziekte en gezondheid. Op dat moment heb ik tegen de bruidegom gezegd: ‘Fernando, je bent je ervan bewust dat je Jessica huwt op een heel moeilijk moment in haar leven. Als jouw liefde in staat is deze moeilijkheden te doorstaan, dan ben je in staat haar een definitief een vrij ‘ja’ te geven.”

Stralend

In zijn preek in de ziekenhuiskapel sprak hij “over hoe mensen weinig verwachten van christelijke huwelijken” en dat het vieren van het huwelijk van Jessica en Fernando een licht was voor het hele ziekenhuis. “Ik denk dat dat het was wat zo aandacht trok, naast dat bruid en bruidegom er stralend uitzagen.”

Als herboren

Hoewel hij Jessica tijdens haar verblijf in het ziekenhuis nauwelijks had zien lachen “lachte ze op haar huwelijksdag en sprak ze heel gemakkelijk, hetgeen heel ongewoon was. Je kon zien dat ze als herboren was.” Ook de bruidegom sprak over een “hernieuwde start” en “opnieuw geboren worden”.
“Haar echtgenoot zorgt heel goed voor haar en wil elke dag bij haar zijn. Hij heeft zijn werk opgegeven om voor haar te zorgen. Hij getuigt van het blijvende en het kerkelijk huwelijk was daar een concrete realisering van”, aldus priester Silva. (CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.