fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Gelovigen bezorgd over orthodoxie Rome’

KN Redactie 22 augustus 2016
image
(beeld: Wikipedia)

Wil de Kerk herstellen, dan moet zij de postconciliaire praktijk opgeven om de leerstellige integriteit van bisschoppen, priesters en theologen als vanzelfsprekend te beschouwen.

Dit inzicht breekt door na “bijna vijftig jaar verwoestende mildheid, die in het pontificaat van Franciscus nieuwe dimensies aanneemt”. Dat schrijft de redactie van LifeSiteNews in een commentaar.

Dwalingen

Zeker zijn er ook onder de pausen St. Johannes Paulus II en Benedictus XVI dissidente bisschoppen benoemd “maar er was nog het besef dat zij hun hoofd ingetrokken dienden te houden. Als hun leerstellige dwalingen te duidelijk werden, dan wisten ze dat ze gecorrigeerd zouden worden. Gelovigen en leerstellig orthodoxe priesters konden voor hulp een beroep doen op Rome wanneer zij onder druk gezet werden tegen hun geweten te handelen en op zijn minst enige steun verwachten. De situatie is nu heel anders.”

Alarmerende trend

“Wat voorheen beschouwd werd als openlijke dissidentie, wordt nu als voorhoede gezien. De bisschoppen die daarin betrokken zijn, worden niet gewaarschuwd door het Vaticaan, maar eerder bevorderd en voorgehouden als een navolgenswaardig voorbeeld. Er is een nieuwe en alarmerende trend in de Kerk opgekomen die geloof en praktijk van de orthodoxie bedreigt op manieren die we in onze tweeduizendjarige geschiedenis zelden beleefd hebben.”

Amoris Laetitia

Als voorbeeld noemt de redactie van LSN: “Er zijn plannen in de maak voor nationale en diocesane synodes over huwelijk en gezin, gebaseerd op de omstreden apostolische exhortatie Amoris Laetitia. Hoewel die, gezien de dubbelzinnigheid van de pauselijke exhortatie, verschillend kunnen uitvallen, is in aanmerking genomen wie het initiatief ertoe genomen hebben, sprake van een zeer zorgwekkende ontwikkeling.”

Katholieke media

De bezorgdheid over de koers van ‘Rome’ bij de redactie van LSN volgt op commentaren over de “disfunctionele hiërarchie” door de als zeer gematigd en loyaal bekend staande redactie van Catholic Culture en andere katholieke media die vasthouden aan het overgeleverde katholieke geloof zoals het, naar het woord van de H. Vincentius van Lerins (vijfde eeuw) ubique, semper, et ab omnibus, “overal, altijd en door iedereen” geloofd is. (KN/LifeSiteNews)