<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Gelovigen eisen opheldering na bekend worden slachtofferbrief

KN Redactie 7 februari 2018
image
(Foto: CNS photo/Carlos Gutierrez, Reuters)

Gelovigen van het Chileense bisdom Osorno eisen opheldering over de herhaaldelijke ontkenning door de paus van betrokkenheid van hun bisschop bij seksueel misbruik.

Maandag onthulde AP dat paus Franciscus in 2015 een voor bisschop Barros belastende brief ter hand is gesteld. Daarin beschrijft een misbruikslachtoffer, Juan Carlos Cruz, hoe Barros en verschillende anderen getuigen waren van seksueel wangedrag door misbruikpriester Fernando Karadima.

Brief aan de paus

Cruz was een van de belangrijkste getuigen in het Vaticaanse onderzoek tegen de in 2011 uit het ambt gezette Karadima. Naar aanleiding van de benoeming van Barros tot bisschop van Osorno in 2015 schreef Cruz een acht kantjes tellend getuigenis, bestemd voor de paus.

Overhandiging bevestigd

Een speciale delegatie van de Pauselijke Commissie ter Bescherming van Minderjarigen reisde in april 2015 naar Rome om de brief persoonlijk aan de paus te overhandigen. Die taak werd overgelaten aan de commissievoorzitter, kardinaal Sean O’Malley, die later tegenover zowel het slachtoffer als de commissie bevestigde de brief persoonlijk aan de paus te hebben overhandigd.

‘Retoriek’

Het nieuws over het bestaan van de brief “maakt een einde aan de ‘zero tolerance’ retoriek” van de paus, aldus een woordvoerder van de ‘Leken van Osorno’. De actiegroep eist dat de kerkelijk verantwoordelijken openheid geven over “wie besloten heeft het getuigenis van de slachtoffers voortdurend in diskrediet te brengen”.

‘Van alles op de hoogte’

Volgens de groep is niet langer vol te houden dat de paus van niks wist of verkeerd geïnformeerd was. “In plaats daarvan hebben we een paus die van alles volledig op de hoogte was en toch besluit een gemeenschap aan ongelofelijk lijden te onderwerpen.”

Geschokt

Ook het voormalige lid van de misbruikcommissie, Marie Collins, die zich terugtrok uit onvrede, heeft de gang van zaken bevestigd. “Ik was geschokt toen ik de paus hoorde zeggen dat de Karadima-slachtoffers zich niet hadden gemeld en dat hij naar hen zou luisteren. Ik wist dat zij hem direct benaderd hadden met deze brief van drie jaar geleden”, aldus Collins.

Openlijke terechtwijzing

De kwestie veroorzaakte wereldwijde commotie tijdens het pausbezoek aan Chili en Peru vorige maand. Toen beweerde de paus, zoals hij al eerder had gedaan, dat er geen spat bewijs was tegen Barros en dat er zich geen slachtoffers hadden gemeld.
Die uitlating leidde ertoe dat kardinaal O’Malley de paus openlijk terechtwees, al sprak hij niet over het bestaan van de brief.

Speciale gezant

In reactie maakte de paus excuses, maar hernam hij dat zich geen slachtoffers hadden gemeld. Toen Cruz tegenover journalisten verklaarde dat hij vergeefs contact had gezocht, besloot de paus een speciale gezant naar Chili te sturen om met slachtoffers te spreken. Het gaat om de Maltese aartsbisschop Charles Scicluna, die een belangrijke rol vervulde bij het grootscheepse misbruikonderzoek dat onder paus Benedictus XVI werd gestart. (KN/Crux)