<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Gentse bisschop: vrouwelijke priesters? ‘Nu niet aan de orde, maar geen problemen mee’

KN Redactie 23 mei 2016
image
De Belgische bisschoppenconferentie met geheel rechts mgr. Luc Van Looy. (Foto: IPID)

[MET FILMPJE] De Gentse bisschop Luc Van Looy verwacht dat “ooit” ook gehuwde mannen priester gewijd zullen worden. Ook zou hij er “geen problemen mee hebben” als het priesterschap ooit opengesteld wordt voor vrouwen, al is dat “nu niet aan de orde”.

Dat zei hij volgens deredactie.be vrijdag bij een boekpresentatie tegen VRT Nieuws. Over gehuwd priesterschap merkte hij op: “Ik denk dat het proces om dat te veranderen zelfs op de goede weg is.”

‘Laat dat maar rustig evolueren’

Ook pleitte hij volgens deredactie.be voor topfuncties voor vrouwen in de Kerk. “Ik zou het echt toejuichen mochten vrouwen centrale functies binnen de Kerk kunnen bekleden. Nu zitten er al vrouwen in de curie, maar die zitten op de tweede rij. Ik zou echt toejuichen als ze op de eerste rij zouden belanden.”

Over openstelling van het priesterschap voor vrouwen zou hij gezegd hebben: “Een vorige paus zei ook dat gehuwden nooit priester zouden kunnen worden. Dat heeft zijn tijd nodig, laat dat maar rustig evolueren.”

‘Geen problemen mee over vijftig jaar’

In een interview met tvoost.be ging de bisschop diezelfde dag ook op het thema priesterschap voor vrouwen in.

“Mocht het”, aldus mgr. Van Looy, “zijn dat in de toekomst, in de verre toekomst, die evolutie ook verder gaat en dat men over vijftig, honderd jaar gaat zeggen ook vrouwen mogen priester worden (lachend) in dat geval zal ik daar geen problemen mee hebben over vijftig jaar hè. Maar het is nu niet aan de orde, echt waar. Ja.”

‘Geen stokken in de wielen’

Als de verslaggever hem vraagt: “U zegt eigenlijk op termijn, op lange termijn mag het van mij. Waarom mag het dan nog niet voor u nu?”, antwoordt mgr. Van Looy:

“Ik zou daar… ik heb daarover niks te zeggen. Als ik zie als de Kerk, de paus en degenen die de leiding hebben van de Kerk, en laat het in de toekomst zijn, topfunctionarissen in de Kerk die ook vrouwen zijn, als die ten slotte tot een besluit komen dat vrouwen priesters mogen worden, dan ga ik daar geen stokken in de wielen steken.”

Mgr. De Kesel, Kerk & Leven

In een recent interview pleitte de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, mgr. Jozef De Kesel, ook al voor het gehuwd priesterschap.

Hoofdredacteur Luc Vanmaercke van Kerk & Leven, het grootste katholieke blad van Vlaanderen, refereerde in recent commentaar aan het interview. Hij ging bovendien nog een stap verder dan de aartsbisschop door te pleiten voor toelating van vrouwen tot het priesterschap.

Kerk & Leven wordt uitgegeven onder verantwoordelijkheid van de Vlaamse bisschoppen.

Het interview van tvoost.be:

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.