<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Gerechtigheid voor Huma kan talloze andere Pakistaanse meisjes redden

Marta Petrosillo 31 januari 2020
image
De Pakistaanse Huma Younus werd gedwongen met haar verkrachter te trouwen en zich te bekeren tot de Islam. Kerk in Nood Italië

Het katholieke meisje Huma Younus werd gedwongen te trouwen met haar verkrachter en zich te bekeren tot de islam. Haar zaak komt nu voor bij het Hooggerechtshof in de Pakistaanse deelstaat Sindh en dat is uitzonderlijk.

In oktober 2019 wordt de dan veertienjarige Huma Younus verkracht in Korangi, een buitenwijk van de Pakistaanse stad Karachi.

Haar verkrachter, de moslim Abdul Jabbar, neemt haar vervolgens mee naar de provincie Punjab. Hij dwingt haar met geweld om zich tot de islam te bekeren en met hem te trouwen.

Steun voor de daders, niet voor de slachtoffers

In Sindh, de provincie waar Karachi deel van uitmaakt, is het bij wet verboden om een minderjarige te trouwen. Toch is dat onvoldoende om Younus vrij te krijgen.

Veel agenten en functionarissen kiezen de kant van de daders in plaats van de slachtoffers. Sommigen doen dat omdat ze corrupt zijn, anderen zijn gewoon blij dat een christelijk of hindoeïstisch meisje zich tot de islam heeft bekeerd.

Aanklacht

Younus’ ouders besloten een aanklacht in te dienen bij de laagste rechtbank in Karachi. Jabbar werd gearresteerd, maar kwam later op borgtocht vrij. Hij verscheen vervolgens ondanks herhaalde oproepen niet in de rechtbank.

Met behulp van de katholieke advocate Tabassaum Yousaf en Kerk in Nood Italië, dienden de ouders vervolgens een aanklacht in bij het Hooggerechtshof van Sindh. Daar kwam de zaak op 16 januari voor. Een tweede hoorzitting volgt op 3 februari.

Zeldzame zaak

Hoewel hun zaak dramatisch is, hebben Huma Younus en haar ouders nog geluk. Het is uiterst zeldzaam dat een dergelijke zaak voor het Hooggerechtshof komt en dat geëist wordt de wet tegen huwelijken met minderjarigen toe te passen.

Het grootste deel van de families van deze meisjes moet zich bij de situatie neerleggen, omdat ze geen financiële middelen hebben en onder druk worden gezet door de daders.

Als het Hof besluit dat Huma Younus terug naar huis moet, zou dit een precedent scheppen waardoor talloze andere meisjes gered zouden kunnen worden.

Elk jaar 1000 meisjes als Huma

Het verhaal van Huma Younus staat namelijk niet op zichzelf. Volgens schattingen van mensenrechtenorganisaties worden er in Pakistan elk jaar rond de duizend minderjarige meisjes ontvoerd, verkracht en gedwongen tot de islam bekeerd.

Het betreft dan vooral christelijke en hindoeïstische meisjes, minderheden die het sowieso zwaar te verduren hebben in het overwegend (96 %) islamitische land. In de meeste gevallen gaat het om meisjes van tussen de 12 en 18 jaar uit straatarme gezinnen.

Op de pas gepubliceerde Ranglijst Christenvervolging van hulporganisatie Open Doors, staat Pakistan op de vijfde plaats van landen waar het voor christenen het meest onveilig is.

Lees het hele artikel over Huma Younus deze week in Katholiek Nieuwsblad.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.