fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Geringe verontwaardiging over lot christenen’

KN Redactie 30 april 2019
image
Het inmiddels iconisch geworden, met bloed bespatte Christusbeeldje in een van de aangevallen kerken in Sri Lanka. CNS Photo - Reuters

Verschillende opiniemakers hebben in het Financieele Dagblad hun zorgen geuit over de gebrekkige aandacht voor het lot van vervolgde christenen wereldwijd.

Volgens socioloog Gabriël van den Brink is de publieke verontwaardiging daarover “inderdaad gering”. Hij denkt dat opiniemakers en politici in het Westen “schroomvallig” zijn geworden. Sinds de jaren zestig heerst het gevoel “weg met religie en weg met de onderliggende waarden”, aldus Van den Brink.

‘Geringere plek in collectief bewustzijn’

Christien Crouwel van de Raad van Kerken noemt het “een enorm punt van zorg dat de ernst van geweld tegen christenen een geringere plek heeft gekregen in het collectieve bewustzijn”. De huidige generatie bestuurders “heeft zich in meerderheid radicaal van het christendom bevrijd. Ze willen het uit hun systeem hebben. Dat zie je terug in de samenleving”.

Theoloog Stefan Paas stelt in het artikel dat geweld tegen christenen “een beetje weggemoffeld” wordt in vergelijking met geweld tegen moslims. “Vanuit de gedachte dat moslims in het verdomhoekje zitten”. Op zijn Twitter-account nuanceerde de Theoloog des Vaderlands dit overigens door te stellen dat het FD “ook wel erg op zoek was” naar deze conclusie.

In het artikel merkt Paas ook op het “problematisch” te vinden “hoe de mate van aandacht voor het lot van de christenen in het links-rechts-frame wordt getrokken. Rechts zegt dat links op ons gedachtegoed spuugt. Daar zit soms wat in, maar het wordt te dik aangezet”.

‘Easter worshippers’

Het FD-artikel verscheen in de nasleep van de aanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka. Daarbij vielen op Eerste Paasdag ten minste 250 doden. De aanslagen werden volgens de Sri Lankaanse overheid gepleegd door lokale jihadisten, die steun kregen van buitenaf. IS eiste de aanslagen op.

De reacties van verschillende prominenten op de aanslagen leidden tot felle discussies op sociale media. Zo spraken voormalig president van de VS Barack Obama en Hillary Clinton in tweets over Easter worshippers, zonder het woord ‘christenen’ daarbij te gebruiken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.