<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Gevangenisstraffen geëist in Vatileaks-II proces

KN Redactie 5 juli 2016
image
Francesca Chaouqui arriveert maandag met haar zoontje bij de rechtszaal. (Foto: ANSA/AP)

De Vaticaanse hoofdaanklagers hebben meerjarige gevangenisstraffen geëist tegen de hoofdverdachten van het lekken van geheime Vaticaanse documenten naar de Italiaanse pers.

Criminele organisatie

Priester Angel Vallejo Balda en zijn assistent Nicola Maio hoorden maandag vrijheidsstraffen eisen van drie jaar en een maand en een jaar en negen maanden. Tegen hoofdverdachte Francesca Chaouqui werd drie jaar en negen maanden geëist.
Het drietal zou zich schuldig hebben gemaakt aan de vorming van een criminele organisatie met het doel gevoelige informatie te publiceren.

Medeplichtig

De Italiaanse journalist Gianluigi Nuzzi zou wegens medeplichtigheid een jaar voorwaardelijk moeten krijgen. Tegen zijn collega Emiliano Fittipaldi kregen de aanklagers het bewijs niet rond.

Onder druk gezet

Of de aangeklaagden bij een eventueel veroordeling daadwerkelijk moeten zitten is onduidelijk. In dat geval ziet het er slecht uit voor Vallejo Balda, die als enige ook een Vaticaans paspoort heeft.
De Spaanse priester wordt ervan beschuldigd als secretaris van de Vaticaanse Prefectuur voor de Economie vertrouwelijke documenten aan de journalisten Nuzzi en Fittipaldi te hebben doorgespeeld. Francesca Chaouqui zou Balda daartoe onder zware druk hebben gezet.

Donderdag uitspraak

De gelekte documenten vormden de basis van twee boeken die beide journalisten vorig jaar november publiceerden.
Dinsdag komt de verdediging aan het woord. De uitspraken worden donderdag verwacht. (KN/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.