fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Open grenzen ondermijnen rechtsgevoel van burgers’

KN Redactie 18 juli 2016
image
Udo di Fabio (foto: Wikipedia)

“Het risico van open grenzen en de falende controle waar vluchtelingen ondergebracht worden, zou men nuchter moeten kunnen bespreken.”

Dat zegt de vroegere raadsheer van het Duitse constitutioneel hof, Udo di Fabio, in gesprek met Die Zeit.

Zorgen en angsten

Dat de massa-aanranding met Oudjaar in Keulen slechts tot vier veroordelingen heeft geleid, bekritiseert de katholieke topjurist: “Tekorten in de strafuitvoering, duidelijke overvraging en het dulden van rechtsverkrachting ondermijnen het vertrouwen van de burgers in de statelijke vredeshandhaving.” Het onvermogen van de rechtsstaat om misdrijven te vervolgen brengt “zorgen en angsten” met zich mee “die zeer serieus genomen moeten worden.” Di Fabio maakte als rechter twaalf jaar lang deel uit van het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe.

Verlies aan orde

Duitsland moet zijn liberale rechtsstaat garanderen met professionele consequentheid tegenover een ontwikkeling naar een onoverzichtelijker samenleving waarin daders zich “rücksichtsloser” opstellen. “De open samenleving mag tegenover verlies aan orde niet onverschillig blijven.” Di Fabio eist: “Gebeurtenissen als in Keulen mogen zich niet herhalen.”

Dagelijks worstelen

De verscherping van het strafrecht inzake seksuele misdrijven door het Duitse parlement, de Bundestag, houdt Di Fabio voor niet doeltreffend. Beslissend is eerder het “dagelijkse worstelen” van de autoriteiten voor de openbare orde, “daar helpen nauwelijks repressieve wetten, die de politie dan maar zelden kan doorzetten.”

Reorganisatie

Di Fabio ziet een samenhang tussen wat met Oudjaar in Keulen gebeurd is en de migratiecrisis, hoewel hij ook waarschuwt voor conclusies die kort door de bocht gaan. Hij wil een “pragmatische hervorming” van het Europese asielsysteem, want het Schengen- en Dublinsysteem heeft zich ondoelmatig betoond. Zo’n reorganisatie zou ook de “eigen verantwoordelijkheid van staten” weer moeten erkennen, in voorkomend geval zelfs eisen.

Zonder wettige grondslag

Di Fabio heeft al begin dit jaar in een rapport voor de Beierse deelstaatregering kritiek geoefend op het feit dat de Bondsregering in de zomer van 2015 het besluit de grenzen in de vluchtelingencrisis te openen “zonder wettige grondslag genomen” heeft. Hij geldt als prominent criticus van de vluchtelingenpolitiek van bondskanselares Angela Merkel. (KN/Kath.net)