fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Gezondheid Benedictus XVI: ‘Geen reden tot zorg’

Catholic News Service 5 augustus 2020
image
Emeritus-paus Benedictus XVI spreekt met zijn persoonlijk secretaris Georg Gänswein bij vertrek uit Duitsland op 22 juni. Foto: CNS Photo – Sven Hoppe, pool via Reuters

Aartsbisschop Georg Gänswein, de persoonlijk secretaris van Benedictus XVI, heeft gereageerd op het recente bericht dat de emeritus-paus zwaar ziek zou zijn.

De 93-jarige emeritus-paus lijdt inderdaad aan gordelroos. Er is echter geen reden tot grote zorg, zegt Gänswein. “Anders dan de zorg om iemand die 93 is en een acute fase van een pijnlijke, maar geen ernstige ziekte doormaakt.”

Laatste bezoek aan broer

In juni reisde de emeritus-paus naar het Duitse Regensburg voor een laatste bezoek aan zijn broer Georg Ratzinger. Die overleed kort daarna, op 1 juli. Benedictus XVI volgde zijn uitvaart thuis via een livestream.

Volgens Peter Seewald, de biograaf van de emeritus-paus, zou hij sinds zijn terugkeer in het Vaticaan ernstig ziek zijn en lijden aan een zeer ernstige vorm van gordelroos in het gezicht. Ook zijn stem zou  nauwelijks meer hoorbaar zijn.

Onder de Sint Pietersbasiliek

Volgens Seewald wil Benedictus XVI na zijn overlijden begraven worden in het voormalige graf van paus Johannes Paulus II, in de crypte onder de Sint-Pietersbasiliek.

De Poolse paus, met wie hij als kardinaal Ratzinger jarenlang nauw samenwerkte, ligt sinds zijn zaligverklaring begraven in een zijkapel van de Sint-Pieter.