fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Ghanese bisschoppen: ‘Jonge mensen blijf in Afrika: Europa is geen garantie voor comfort en plezier’

KN Redactie 9 juni 2016
image
Afrikaanse migranten komen aan op het Italiaanse eiland Lampedusa. (Foto: AP)

De bisschoppen van Ghana moedigen jonge Afrikanen aan in hun land te blijven, “hard te werken om de kost te verdienen”, en niet te vluchten naar Europa of andere gebieden buiten Afrika.

Volgens de bisschoppen moeten jonge Afrikanen “begrijpen dat Europa en andere gebieden buiten Afrika geen garantie zijn voor comfort en plezier”.

‘Bedroefd’

Dat laten de Ghanese bisschoppen weten in een verklaring die ze hebben opgesteld met de Christelijke Raad van Ghana waarin vertegenwoordigers zitten van diverse christelijke kerken.

De bisschoppen en de Christelijke Raad van Ghana waren deze week bijeen voor een overleg over de situatie in Ghana.

De Ghanese bisschoppen en de vertegenwoordigers van diverse christelijke kerken in Ghana laten verder weten “bedroefd” te zijn “door het nieuws over de vele migrantendoden in de woestijnen van Noord-Afrika en in de wateren van de Middellandse Zee”.

‘Groter gevaar’

Ze “doen een beroep op de Verenigde Staten en Afrikaanse overheden om maatregelen te nemen om deze tragedie te voorkomen”.

De christelijke leiders van Ghana benadrukken in hun verklaring, die ze naar het Vaticaanse missiepersbureau Fides hebben gestuurd, dat de migratie van Afrikanen naar Zuid-Amerika “een steeds groter gevaar” vormt.

‘Gunstig klimaat’

“We dringen er bij de Afrikaanse regeringen op aan alles te doen wat in hun macht ligt om een gunstig politiek en sociaal-economisch klimaat te scheppen en kans op werk voor onze werkloze jongeren. We moedigen jonge Afrikanen aan in hun land te blijven, hard te werken en de kost te verdienen. Ze moeten begrijpen dat Europa en andere gebieden buiten Afrika geen garantie zijn voor comfort en plezier”, aldus de Ghanese bisschoppen en de Christelijke Raad van Ghana in de verklaring.

‘Politieke spanningen’

Verder laten de christelijke leiders van Ghana weten zorgen te hebben over de verkiezingen van november.

Er zijn met name zorgen over de politieke demonstraties waarin “intimidatie, beschuldigingen, en aanzetten tot haat, geweld, bedreigingen, ontvoeringen en moorden” straffeloos voorkomen.

“Dit vergiftigt de politieke sfeer en dat is de reden waarom we politici en hun volgers vragen te helpen bij het kalmeren van de toenemende politieke spanningen in het land”, aldus de bisschoppen en de Christelijke Raad van Ghana.

Religieus fanatisme

Een ander gevaar voor de vrede in Ghana is volgens de christelijke leiders het toenemende religieuze fanatisme dat gepredikt wordt door “zogenaamde mannen en vrouwen van God, die mensen misleiden en laten geloven dat ze het antwoord hebben op hun problemen”.

“We roepen alle Ghanezen op op hun hoede te zijn voor deze charlatans, om niet ten prooi ten vallen aan hun machinaties. Onze diverse religieuze organisaties staan klaar om u te helpen omgaan met de activiteiten van deze zogenaamde mannen van God”, aldus de Ghanese bisschoppen en de Christelijke Raad van Ghana. (KN/Fides)


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21