<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘God had andere plannen’

KN Redactie 22 april 2018
image
Javier Olivera en Maria Guiomar wilden gaan trouwen, maar besloten toch hun klooster- en priesterroeping te volgen. (Foto: CNA)

De Kerk viert vandaag Roepingenzondag, waarmee het aandacht wil vestigen op het godgewijde leven. Javier Olivera en Maria Guiomar stonden op het punt om te trouwen, maar besloten toch hun roeping te volgen: hij werd priester, zij religieuze.

De Argentijnse priester Javier Olivera en Trinidad Maria Guiomar, die zich later zuster Marie de la Sagesse noemde, groeiden allebei op in katholieke gezinnen. “Onze ouders kenden elkaar al jaren en zagen elkaar regelmatig toen zij nog kinderen waren”, vertelt Olivera aan de katholieke nieuwssite CNA.

Afstand van het geloof

Toch nam de priester in zijn jeugd afstand van het geloof. “Ik had het geloof achter mij gelaten. Tot ik op 19-jarige leeftijd een meisje ontmoette tijdens een vakantie in Peru. Op een bepaald moment vroeg ik haar of zij geloofde in de maagdelijkheid tot het huwelijk, omdat dit voor mij een soort uitvinding van de Kerk was. Haar antwoord maakte diepe indruk op mij. Ik ontmoette een vrouw die wist te verdedigen waar ze in geloofde en die tegelijkertijd zeer intelligent was”, aldus Olivera over Guiomar.

“Het was een verkering zoals vele anderen”, vertelt Olivera die zich steeds meer verdiepte in het geloof. “Ik ging bidden en op zondag naar de Mis. Dit had ik aan haar te danken, maar vooral aan God, die haar als een instrument gebruikte.”

Verandering van plannen

Ook zuster Marie doet haar verhaal. Wat ze het meeste aan Olivera kon waarderen tijdens hun relatie, is “zijn eerlijke zoektocht naar waarheid zonder bang te zijn voor de consequenties”. Het paar verloofde zich op 21-jarige leeftijd en besloot na het afronden van de studies te trouwen.

Maar op een dag veranderden hun plannen. Trinidad Maria’s oudere broer besloot naar het seminarie te gaan. “We stonden perplex, omdat we dat niet verwacht hadden”, vertelt ze. “Ik had een auto en samen met mijn verloofde bracht ik mijn broer naar het seminarie in de stad San Rafael.”

Waarom geen priester?

Olivera: “Toen we daarvan terugkwamen bespraken we hoe vreemd het wel niet was dat haar broer alles had achtergelaten, inclusief de mogelijkheid om een gezin te stichten en carrière te maken. We begonnen onszelf te ondervragen. Wat zou er gebeuren als God ons tot het religieuze leven zou roepen? Het eerste wat we dachten was ‘nee’, omdat wij een mooie verloving doormaakten en al bezig waren met de inkopen voor ons huwelijk.”

De weken gingen voorbij. “Er was een constante gedachte in mijn ziel over wat er zou gebeuren als God me zou roepen. Waarom geen priester worden? Hoe kon ik weten wat de beste weg was om naar de hemel te gaan, was dit het priesterleven of het getrouwde leven?”, vroeg Olivera zich af.

Na zo veel twijfels besloot hij zijn verloofde te vertellen over zijn twijfels omtrent de roeping. Verbazingweekend genoeg vertelde zij “hetzelfde te denken”.

‘Een bijzondere genade’

Zuster Marie de la Sagesse vertelt dat beiden een lange tijd van onderscheiding doormaakten, van “tenminste twee jaar, totdat God mij duidelijk het geconsacreerde leven toonde, en ik niet twijfelde dat Hij een totale overgave van mij verlangde”.

Na het afronden van de studies omhelsden beiden uiteindelijk toch hun roeping. In 2008 werd Olivera tot priester gewijd in een Argentijns bisdom, en legde Trinidad Maria haar eeuwige geloftes af in de congregatie van de Zusters van de Barmhartige Jezus.

Over hun verhaal zegt ze: “Ik beschouw het als bijzondere genade dat wij beiden werden geroepen, en bijna op hetzelfde moment. Gelukkig zijn we nog steeds vrienden en niet alleen wij, maar ook onze families.”

Roepingenzondag

De Wereldgebedsdag voor Roepingen, ook wel Roepingenzondag genoemd, is door paus Paulus VI in 1964 ingesteld. De dag valt op de vierde zondag na Pasen, de zondag waarop Jezus in het Evangelie centraal staat als de Goede Herder. (CNA/KN)

>>Lees het hele verhaal in het KN van deze week<<

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.