<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Gouverneur Virginia vetoot wet op godsdienstvrijheid

KN Redactie 31 maart 2016
image
Gouverneur Terry McAuliffe. (Foto: Wikipedia.org - Edward Kimmel)

De gouverneur van de Amerikaanse staat Virginia heeft woensdag zijn veto uitgesproken over een wet die het religieuze gemeenschappen en individuen toestond, bepaalde diensten te weigeren aan paren van gelijk geslacht.

“Wij moeten Virginia voor iedereen open en uitnodigend houden”, zei gouverneur Terry McAuliffe. Volgens de democraat is de door het parlement van Virginia aangenomen wet “in strijd met de grondwet en discriminerend”.

‘Kwestie van tijd’

Een van de initiatiefnemers van de wet, Charles Carrico, betreurde de beslissing van de gouverneur. “Het is slechts een kwestie van tijd voordat iemand probeert de Kerk aan te klagen”, aldus de republikein in een radio-interview.

Georgia: veto over soortgelijke wet

Maandag sprak de gouverneur van Georgia, republikein Nathan Deal, een veto uit over een soortgelijke wet.

Onder die wet zouden sommige religieus gefundeerde organisaties, zoals Kerken en scholen, beschermd zijn tegen het verrichten van handelingen die tegen hun geloof ingaan.

Zo zouden ze niet verplicht zijn mensen in dienst te nemen van wie geloof of daden indruisen tegen de “oprecht gehouden religieuze opvatting” van de organisatie.

North Carolina

Inmiddels neemt in een derde staat, North Carolina, de druk op gouverneur en parlement toe om een soortgelijke wet in te trekken. Die wet, ‘House Bill 2’, wordt heftig bediscussieerd.

Woensdag sloot de Bank of America zich aan bij een oproep van tachtig ondernemingen die het pakket maatregelen voor discriminerend houden. (KNA/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.