<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Grieks en Latijn steeds populairder

M. Orban 18 januari 2019
image
Het aantal leerlingen dat eindexamen Grieks en/of Latijn doet, groeit al jaren. Foto: Flickr.com - CCBY POP

Steeds meer middelbare scholieren doen eindexamen Latijn en/of Grieks. Al twee decennia groeit het aantal leerlingen dat een of beide klassieke talen in hun pakket heeft.

In 2018 deden 7607 leerlingen examen Latijn, 56% meer dan in 1998. 2987 leerlingen deden in 2018 examen Grieks, een groei van 41% ten opzichte van 1998.

Gedeeltelijk is deze stijging toe te schrijven aan de populariteit van het VWO, waar Grieks en Latijn gedoceerd worden. Vergeleken met twintig jaar geleden deden in 2018 een kleine 34% meer scholieren mee aan het VWO-examen. Anne Katrien Amse van de Vereniging van Classici in Nederland zegt desgevraagd dat het schooltype gymnasium populair blijft “omdat ouders toch graag willen dat hun kinderen een zo goed mogelijke opleiding hebben die de meeste kansen biedt voor de rest van hun leven”.

Maar onderzoek naar de precieze beweegredenen van scholieren om voor klassieke talen te kiezen, is er niet. Uit gesprekken met een aantal classici komen verschillende mogelijke redenen voort. Behalve de wens van een zo hoog mogelijke opleiding, zijn er volgens hen ook scholieren die Grieks en Latijn kiezen omwille van de status die dat hun ouders oplevert.

In KN van deze week is een uitgebreid artikel te lezen over de zin en het plezier van het leren van klassieke talen. Ook KN lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.