fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Groot-Brittannië: Comeback voor de rozenkrans?

KN Redactie 21 oktober 2018
image
(Foto: bisdom Saginaw ccby)

Na een halve eeuw lijkt het bidden van de rozenkrans in Groot-Brittannië bezig met een revival.

Begin oktober vroeg bisschop Malcolm McMahon van Liverpool al zijn priesters hun gelovigen te motiveren regelmatig, liefst dagelijks, de rozenkrans te bidden.
Een aantal priesters hebben daarop gepreekt over wat de rozenkrans inhoudt, hoe die wordt gebeden en wat het belang is van het op de Bijbel gebaseerde christocentrische gebed. De rozenkrans kan ook in stilte worden gebeden tijdens het uitlaten van de hond of het wachten op de bus.

Vaak bidden

Het voorbeeld van aartsbisschop McMahon kreeg navolging door hulpbisschop John Wilson van Westminster tijdens een Mis in het mariaheiligdom Haverstock Hill. Hij drukte de gelovigen op het hart “de rozenkrans vaak te bidden”.

Herleving

Volgens de Catholic Herald lijkt er sprake van een herleving van de rozenkransdevotie. In april deden meer dan 10.000 katholieken op 250 plaatsen mee aan de rozenkransgebedsactie langs de kust. Begin oktober namen grote aantallen mensen deel aan een gebedsactie voor het leven, het geloof en de vrede op de Britse eilanden. Afgelopen zaterdag namen zo’n 2000 mensen deel aan de rozenkranskruistocht in Londen.

Toewijding in 2020

De katholieke krant, die zich baseert op eigen waarneming, plaatst de herleving in het licht van 2020, wanneer de bisschoppen het land opnieuw aan de heilige maagd Maria willen toewijden als haar ‘Bruidsschat’, een oude eretitel van de Britse Kerk.
De krant verwijst ook naar de oproep van paus Franciscus om dagelijks de rozenkrans te bidden en er het gebed tot de aartsengel Michaël aan toe te voegen. (KN)