<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Groot-Brittannië: minister ontslaat rechter wegens verzet tegen homoadoptie

KN Redactie 17 maart 2016
image
Richard Page (69) is ontslagen vanwege zijn uitspraken in een BBC-interview. (Screenshot: BBC Breakfast)

De Britse minister van Justitie en grootkanselier Michael Gove heeft vorige week Richard Page (69) ontslagen als rechter wegens diens verzet tegen het toewijzen van kinderen aan paren van hetzelfde geslacht in adoptiezaken.

Page, die ruim 15 jaar rechter was, is ontslagen naar aanleiding van uitspraken die hij vorig jaar maart deed in een tv-interview met de BBC.

Belang van kinderen

Daarin zei hij onder meer dat het voor kinderen beter is als ze worden opgevoed door een vader en moeder.

Volgens Page is er onvoldoende betrouwbaar psychologisch of pedagogisch bewijs dat het plaatsen van kinderen bij paren van hetzelfde geslacht in het belang van kinderen is.

Page zei dat hij zich als rechter verantwoordelijke voelde om te doen wat het beste is voor het kind.

‘Herscholingstraining’

Vanwege zijn opvattingen was Page in 2014 door zijn meerderen al eens berispt en naar een ‘herscholingstraining’ gestuurd, nadat hij het in een adoptiezaak “in het belang van het kind” oneens was met collega-rechters die een kind wilden plaatsen bij een paar van hetzelfde geslacht.

Ontslag

Na zijn interview op de BBC vorig jaar stapten collega-rechters naar Page’s meerderen, waarna er een onderzoek werd ingesteld.

Het Britse Gerechtelijk Onderzoeksbureau adviseerde vervolgens aan de grootkanselier, minister Gove, en de Britse opperrechter, Lord Thomas, Page te ontslaan.

‘Partijdig en bevooroordeeld’

Volgens minister Gove en de Britse opperrechter Lord Thomas is Page ontslagen omdat hij wat betreft adoptie “partijdig en bevooroordeeld” is “ten opzichte van paren van hetzelfde geslacht”.

Imago in diskrediet

Bovendien brengt zijn visie het imago van de rechtspraak in Groot-Brittannië in diskrediet, stellen Gove en Thomas.

‘Intolerant’

Page, een christen, vecht de “intolerante” beslissing van Gove aan bij de rechtbank.

Daarbij krijgt hij ondersteuning van Christian Concern, een Britse organisatie die het christendom in de maatschappij wil laten horen en zien, en mensenrechtenadvocaat Paul Diamond.

Volgens de Daily Mail zal Diamond in de rechtbank pleiten dat Page de dupe van religieuze discriminatie is.

Verwacht wordt dat Page in de rechtbank zal zeggen dat andere rechters soortgelijke uitspraken hebben gedaan zonder daarvoor gestraft te zijn, en dat er geen bewijs is van het beschadigen van het imago van de Britse rechtspraak door zijn uitspraken.

Antichristelijke samenleving

Tegen The Mail on Sunday zei Page dat zijn ontslag past in het plaatje van een samenleving die steeds antichristelijker is.

“Ik ben geschokt door de manier waarop de dingen gaan. Het christendom wordt gemarginaliseerd. Christenen vinden het erg moeilijk hun standpunten te uiten, omdat ze vrezen dat ze zullen worden verbannen. Rechters moet worden toegestaan een scala aan opvattingen over de samenleving te vertegenwoordigen. Je kunt niet je politieke en sociale achtergrond, opleiding en de manier waarop je denkt achterwege laten”, aldus Page.

Ergernis

Verder zegt Page dat hij zich ergert “aan mensen die zeggen dat ze christelijke opvattingen hebben, maar mij bekritiseren vanwege mijn christelijke opvattingen, onder wie Michael Gove”. (KN/DailyMail)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.