fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Grove wraakacties van Justitie tegen Baybasin’

KN Redactie 4 augustus 2016
image
(beeld: Twitter)

Steeds meer mensen steunen openlijk Hüseyin Baybasin. Deze Koerdische zakenman en activist is zo goed als zeker ten onrechte tot levenslang veroordeeld.

Zoals in de papieren editie van 29 juli van Katholiek Nieuwsblad is gemeld, heeft een groepje van die sympathisanten, het comité Free Baybasin, daarom op zaterdag 23 juli een reclamevliegtuigje over de gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard heen laten vliegen, dat de tekst Free Baybasin Now! meesleepte. Op dat moment waren daar vier afdelingen aan het luchten, onder wie ook Baybasin zelf, die opgetogen was over deze steunbetuiging.

Drie dagen isolatie

Omdat een van de bewaaksters erdoor in paniek raakte, werden de gevangenen gesommeerd terug naar binnen te gaan. Toen die talmden en vroegen waarom, werden die daar naderhand voor gestraft met een dag isolatie. Drie gevangenen, onder wie Baybasin, zelfs met drie dagen isolatie. De al lange lijst van justitiële mishandelingen van Baybasin zou echter snel nog langer worden.

Allergevaarlijkste criminelen

Twee dagen later landde al een politiehelicopter om Baybasin op te halen. Geboeid is hij afgevoerd naar de naar de landelijke isolatieafdeling EBI in Vught, waar hij nu nog steeds verblijft. Hij zit daar 23 uur per dag volstrekt geïsoleerd in een kale cel, met alleen een tv, verder helemaal niets. Een uur per dag mag hij luchten in een kooi. Advocatenbezoek gebeurt staand, achter glas. Alleen de allergevaarlijkste criminelen krijgen zo’n behandeling.

Monddood

Waarom wordt een gevangene – van wie nogmaals zo goed als vaststaat dat hij onschuldig is – gestraft voor iets waar hij niets aan doen kan? Volgens zijn advocate, Adele van der Plas, “schermt justitie met anonieme informatie over een zogenaamd veiligheidsrisico.” Ze kreeg er al weken eerder lucht van dat er “een fake-zaak” tegen haar cliënt werd opgezet. “Is het opnieuw de Lange arm van Ankara, die hier achter zit? Dat is heel goed mogelijk”, aldus Van der Plas in haar persbericht op de website van de Bakker Schut Stichting, “want Baybasin behoort op dit moment tot Erdogans felle tegenstanders en verwoordt dit in scherpe politieke commentaren op zijn Koerdische website. Nederland bewijst Turkije nog steeds een grote dienst door Baybasin hier gevangen te houden en hem zoveel mogelijk monddood te maken.”

Euthanasie

Volgens de gevangenisdirectie van Zuyder Bos was de plotselinge overplaatsing nodig om uit te zoeken wat er op die zaterdag daadwerkelijk is gebeurd. “Maar waarom Baybasin daarvoor onder draconische omstandigheden in de EBI moet verblijven is een raadsel”, aldus Van der Plas. “Wij kunnen dit niet anders interpreteren dan als een wraakactie en een poging tot intimidatie.” Daar zijn dus ook andere gevangenen het slachtoffer van geworden. Vanwege de steeds grotere beperkingen vliegen vooral de lang gestraften “tegen de muren op”. Van der Plas: “Een van hen heeft zelfs een verzoek om euthanasie ingediend.” (KN/B.S. Foundation)