<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Haïtiaanse bisschoppen luiden noodklok: ‘Land staat op instorten’

KN Redactie 15 februari 2019
image
Archiefbeeld: ook in 2015 werden auto's in brand gezet tijdens protesten tegen de regering in Port-au-Prince. Foto: CNS Photo - Bob Roller

De Haïtiaanse bisschoppen hebben de noodklok geluid over de situatie in hun land. Dat “staat op de rand van ineenstorting”, schrijven ze in een maandag gepubliceerde verklaring.

Volgens de Vaticaanse missiepersdienst Fides reageren de bisschoppen op het geweld dat oplaaide nadat de oppositie op 7 februari de straat op ging om te protesteren tegen de regering van president Jovenel Moïse. In de nasleep daarvan werden in verschillende steden betogingen georganiseerd, auto’s in brand gestoken en winkels geplunderd.

Twee doden

Lokale media meldden volgens Fides dat zaterdag in de hoofdstad Port-au-Prince een veertienjarige jongen gedood werd tijdens een demonstratie. In de zuidelijke plaats Jacmel viel een dag later eveneens een dode. Een demonstratie van honderden jongeren uit de armste buurten van Port-au-Prince werd maandag met traangas uiteengeslagen.

Ook werden begin deze week op verschillende plaatsen wegversperringen opgericht en bleven scholen, bedrijven en overheidsgebouwen grotendeels dicht uit angst voor nieuw geweld.

De volkswoede wortelt in de moeilijke economische omstandigheden: Haïti is een van de armste landen ter wereld en heeft al twee jaar te kampen met een inflatie van meer dan 15%. De demonstranten eisen volgens Fides dan ook allereerst voedsel.

‘Dit kan niet voortduren’

De bisschoppen schrijven het “verlies van levens en eigendom” te betreuren. De armoede in hun land neemt toe, stellen ze, en “het algemeen welzijn wordt bedreigd. Het land staat op de rand van ineenstorting! Deze situatie kan niet voortduren”.

“We moeten een verstandige oplossing vinden die rekening houdt met het bestwil van de natie en de verdediging van het algemeen welzijn, in deze zin doen wij een beroep op het geweten van de burgers van de verschillende politieke partijen om een patriottisch besluit te nemen.”

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.