Terwijl christenen in Jeruzalem vorige week feestelijk de heropening van de Heilig Grafkapel vierden, waarschuwden experts dat de overkoepelende Grafkerk op instorten staat.
De Heilig Grafkapel werd vorige week heropend na jarenlange restauratiewerkzaamheden. Die zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking van de drie christelijke Kerken die zijn aangesteld als hoeders van de Heilig Grafkerk. Dat is een enorme stap vooruit gezien de decennialange onderlinge rivaliteit van de geloofsgemeenschappen.
De vreugde over de restauratie werd fors getemperd door het alarm over de bouwvalligheid van de overkoepelende Heilig Grafkerk. Die is in de loop der eeuwen ontstaan op de ruïnes van eerdere kerkgebouwen. De oudste gaat terug op de tijd van Constantijn de Grote, Romeins keizer van 306-337.
Omdat de bodem onder het gebouw onder meer door tunnels verzwakt is, loopt de meest centrale kerk van de Christenheid gevaar in te storten. Niet in een geleidelijk proces, maar ineens.
De kosten van het stutten van het gebouw worden geraamd op 6 miljoen euro. Die klus wordt bemoeilijkt door de archeologische betekenis van de bodemlagen rond en onder de Grafkerk. De Heilige Stoel heeft al bijna een half miljoen euro toegezegd voor het project. (KN/CWN)
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.