<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Heiligverklaring John Henry Newman op handen

KN Redactie 28 juni 2019
image
Kardinaal John Henry Newman (1801-1890) door Sir John Everett Millais (detail) (Foto: Wikipedia, publiek domein)

Paus Franciscus zal maandagochtend de heiligverklaring bevestigen van de anglicaanse priester die zich bekeerde tot het katholieke geloof.

Dat zal gebeuren tijdens een consistorie in het Vaticaan waarbij alle in Rome aanwezige kardinalen officieel om toestemming wordt gevraagd voor de heiligverklaring. Dat is normaal gezien een formaliteit.

Twee wonderen

Paus Benedictus XVI verklaarde Newman in 2010 zalig tijdens zijn bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Dat gebeurde nadat een eerste wonder werd erkend op voorsprak van de Britse kardinaal. Dat betrof de volledige en medisch onverklaarbare genezing van een diaken met een aandoening aan zijn ruggengraat.

In november 2018 werd een tweede wonder erkend. Daarmee lag de weg voor Newmans heiligverklaring open. Dit tweede wonder betrof de genezing van een Amerikaanse vrouw. Tijdens een zwangerschap werd een levensbedreigende diagnose gesteld. Nadat zij tot de Britse zalige had gebeden, stelden de artsen vast dat ze genezen was. Ook daarvoor was medisch geen verklaring te vinden.

Bekeerling

John Henry Newman was een anglicaanse priester en theoloog die in 1845 overging naar de katholieke Kerk. Dat veroorzaakte destijds enorme opschudding. Newman verloor veel vrienden en zijn eigen zus wilde hem sindsdien niet meer spreken.

Twee jaar na zijn bekering werd Newman in de katholieke Kerk priester gewijd. Hoewel hij geen bisschop was, werd hij in 1879 door paus Leo XIII tot kardinaal gecreëerd. Newman wijdde zich vooral toe aan onderwijs en was een veelschrijver. Hij stichtte twee jongensscholen.

Vier andere heiligverklaringen

Tijdens het consistorie van maandagochtend zal de paus de aanwezige kardinalen ook om toestemming vragen voor vier andere heiligverklaringen.

Het betreft de Italiaanse Giuseppina Vannini, de Indiase Maria Theresa Chiramel Mankidiyan, de Braziliaanse Dulce Lopes Pontes en de Zwitserse Margarita Bays.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.