fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Heiligverklaring met een Nederlands randje

KN Redactie 6 juni 2016
image
Enthousiaste birgittinessen wonen op het Sint-Pietersplein de heiligverklaring bij van Elisabeth Hesselblad. Onder hen waren vier zusters van de Abdij Maria Hart in Weert. (Foto: AP)

[MET AUDIO] Paus Franciscus heeft zondag in Rome de ordestichters Elisabeth Hesselblad en Stanislaus Papczynski heilig verklaard.

De Zweedse Hesselblad (1870-1957) was van huis uit luthers, maar bekeerde zich tot het katholicisme. Zij stichtte een nieuwe tak van de birgittinessen, de orde die in de Middeleeuwen was gesticht door de heilige Birgitta van Zweden.

Joden gered tijdens Tweede Wereldoorlog

Ook redde Moeder Hesselblad tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden door hen onderdak te bieden in het Romeinse klooster van haar orde. Zij ontving hiervoor later de onderscheiding ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ van Yad Vashem.

In Nederland wonen er birgittinessen van de door haar gestichte tak in de Abdij Maria Hart in het centrum van het Limburgse Weert. Vier van de zusters woonden de heiligverklaring in Rome bij.

Naast Moeder Hesselblad verklaarde de paus Stanislaus Papczynski (1631-1701) heilig. De Poolse pater Stanislaus van Maria en Jezus stichtte de paters marianen.

‘Leven gevende genade’

Refererend aan de evangelielezing van de dag zei paus Franciscus dat Jezus “met iedere zonder” steeds de “overwinning van de leven gevende genade” doet stralen.

“Vandaag en iedere dag zegt hij tegen Moeder Kerk ‘Geef Mij uw kinderen’, wat wil zeggen, ons allen. Hij neemt onze zonden op zich, neemt ze we gen geeft ons levend terug aan de Moederkerk. (…) De Kerk biedt ons vandaag twee van haar kinderen die voorbeeldige getuigen zijn van dit mysterie van verrijzenis.” (CC)

Lees hier meer over het leven van de nu heilige Elisabeth Hesselblad. Hieronder is het interview te beluisteren dat Radio Maria over Moeder Hesselblad had met abdis Olga Maria van de birgittinessen in Weert.