fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Reliekhouder met deeltje hersenen Don Bosco gestolen

KN Redactie 5 juni 2017
image
De Don Bosco-basiliek in het geboorteplaatsje van de heilige, Castelnuovo bij Turijn. (Foto: Flickr.com - CCBY Tenente C)

Onbekenden hebben een reliekhouder met daarin een deeltje van de hersenen van de heilige Don Bosco gestolen uit de naar hem vernoemde basiliek in zijn geboorteplaats Castelnuovo, vlakbij Turijn.

Italiaanse media meldden zaterdag dat de reliekhouder sinds vrijdagavond verdwenen is van zijn plek achter het hoofdaltaar in de onderkerk van de basiliek. Er loopt een onderzoek naar de verdwijning.

‘Diepe morele ellende’

Aartsbisschop Cesare Nosiglia van Turijn reageerde zaterdag in een verklaring verontwaardigd. Het is een teken van “diepe morele ellende” als een symbool van het geloof gestolen wordt, schreef hij. Hij riep de dader of daders op de reliek onmiddellijk en zonder voorwaarden terug te geven om “dit pijnlijke hoofdstuk te kunnen sluiten”.

Heilige Giovanni Bosco

De heilige priester Giovanni Bosco (1815-1888) zette zich in de opkomende industriestad Turijn in het bijzonder in voor jongeren uit arme buurten. Hij stichtte de congregatie Salesianen van Don Bosco. In 1934 verklaarde paus Pius XI hem heilig.

De in 1984 geconsacreerde basiliek is gebouwd boven het geboortehuis van de priester. Jaarlijks komen er talloze pelgrims naar Castelnuovo. (KNA/Crux)