<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Herverdeling referentschappen Nederlandse bisschoppen

KN Redactie 29 januari 2020
image
Harrie Smeets is een van de twee nieuwe bisschoppen die in de afgelopen jaren toetraden tot de Nederlandse bisschoppenconferentie. Foto: Persdienst Bisdom Roermond

De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft vijf wijzigingen bekendgemaakt in de verdeling van de zogeheten referentschappen. Dat zijn aandachtsgebieden waarbinnen een bisschop verantwoordelijk is voor de voorbereiding van het beleid van de conferentie.

Nieuwe bisschoppen

De referentschappen werden in de afgelopen jaren opnieuw verdeeld nadat er nieuwe bisschoppen toetraden tot de conferentie.

Ron van den Hout is sinds juni 2017 bisschop van Groningen-Leeuwarden. Hij werd afgelopen 14 mei referent voor Missie- en Ontwikkelingssamenwerking. Hij nam het referentschap over van bisschop Jos Punt van Haarlem-Amsterdam.

Harrie Smeets is sinds oktober 2018 bisschop van Roermond. Hij nam begin 2020 het referentschap voor Circus-, Kermis- en Schipperspastoraat over van mgr. Antoon Hurkmans, de emeritus-bisschop van Den Bosch.

Overleg met Konferentie Nederlandse Religieuzen

Hulpbisschop Herman Woorts van Utrecht is sinds september 2019 referent voor Interreligieuze Dialoog. Hij volgt mgr. Jan van Burgsteden op, de oud-hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam.

De Bredase bisschop Jan Liesen trad in december 2018 toe tot de zogeheten Commissio Mixta, een overlegcommissie van de Konferentie Nederlandse Religieuzen en de bisschoppenconferentie.

Hij volgde op die post mgr. Frans Wiertz op, die eerder dat jaar met emeritaat ging als bisschop van Roermond.

Nog geen referent voor huwelijk en gezin

De vijfde wijziging betreft het referentschap Communicatie en Media. Dit is een jaar geleden overgenomen van mgr. Wiertz door de Permanente Raad van de bisschoppenconferentie. Die bestaat uit de bisschoppen Van den Hende, Liesen en De Korte.

Opvallend is dat het referentschap voor Huwelijk en Gezin vacant is. Bij navraag zegt de woordvoerster van de bisschoppenconferentie dat nog nagedacht wordt over de invulling hiervan. Huwelijk en gezin vormt binnen alle Nederlandse bisdommen een belangrijk aandachtsveld.

Verantwoordelijk voor voorbereiding beleid

Referentschappen zijn een soort eerste aandachtsgebieden die aan bisschoppen worden toegewezen. Zij worden dan verantwoordelijk voor de voorbereiding van het beleid van de bisschoppenconferentie in een bepaalde beleidssector.

Ook onderhoudt de bisschop-referent contacten met personen en organisaties die binnen zijn beleidssector.

 

 

 

 

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.