<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Het belangrijkste in zijn leven’: emeritus-paus viert zeventigjarig priesterjubileum

Peter Doorakkers 29 juni 2021
image
Emeritus-paus Benedictus en zijn secretaris mgr. Georg Gänswein tijdens Benedictus' bezoek aan Duitsland vorig jaar Foto: CNS Photo - Sven Hoppe, pool via Reuters

Emeritus-paus Benedictus XVI viert vandaag zijn zeventigjarig priesterjubileum. Er staat een verrassing op het programma, verklapte zijn secretaris Georg Gänswein alvast aan de buitenwacht.

Benedictus zal bezoek ontvangen van verschillende ex-leden van de Regensburger Domspatzen, het wereldberoemde kathedrale koor van Regensburg.

De voormalige koorleden zijn inmiddels veertig tot zestig jaar oud. Ze zullen zingen tijdens de Mis die Benedictus vandaag zal vieren. Hij “weet er nog niets van”, zei Gänswein, die verwacht dat de zang “een vreugde” zal zijn voor de emeritus-paus.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Geen dag zonder Mis

De als Joseph Ratzinger geboren voormalige paus heeft een band met het koor: dat werd immers jarenlang geleid door zijn muzikale broer mgr. Georg Ratzinger, die vorig jaar overleed.

De broers werden overigens in 1951 gezamenlijk priester gewijd door de toenmalige aartsbisschop van München en Freising, kardinaal Von Faulhaber. Volgens aartsbisschop Gänswein is er sindsdien geen dag voorbij gegaan zonder dat Joseph Ratzinger de Mis vierde.

“Voor de emeritus-paus is priester zijn het belangrijkste in zijn leven”
- Mgr. Georg Gänswein

De inmiddels 94-jarige emeritus-paus is volgens zijn secretaris geestelijk helder, maar fysiek zwak. Om die reden kan hij geen hoofdcelebrant meer zijn, maar concelebreert hij de Mis vanuit een rolstoel.

Benedictus-tentoonstelling

Gänswein opende maandag ook een tentoonstelling over de emeritus-paus in een Romeinse galerij. Daar zijn voorwerpen te zien die Joseph Ratzinger toebehoren. Ook wordt zijn leven in foto’s in beeld gebracht.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De tentoonstelling kwam er dankzij de Vaticaanse Stichting Joseph Ratzinger-Benedictus XVI, het Pauselijk Comité voor Historische Wetenschappen en het Museum van de Pausen.

Volgens Gänswein was Benedictus blij verrast met de tentoonstelling. “Want voor hem is priester zijn het belangrijkste in zijn leven. Hij leefde om priester te zijn, hij leefde als priester. Voor hem is dat het belangrijkste.”

Bronnen: Katholische Nachrichten-Agentur, Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.