Volgens de Nederlandse synodedeelnemer Myriam Wijlens bestaat er een grote behoefte naar pastorale raden in parochies en bisdommen. Hoewel deze raden al bestaan, wil Wijlens dat leken en ondervertegenwoordigde groepen er beter bij betrokken worden.
Volgens de Nederlandse theologische expert Myriam Wijlens, hoogleraar canoniek recht aan de Universiteit van Erfurt in Duitsland, heeft sinds het begin van het synodale proces in 2021 “het volk van God steeds weer uitgesproken dat diocesane en parochiële pastorale raden verplicht zouden moeten worden”.
Dat zei ze op 16 oktober, de dag waarop de hiërarchie binnen de Kerk centraal stond in de synode over synodaliteit. Als onderdeel van die dag werd er ook een ‘theologisch-pastoraal forum’ gehouden, waar mensen in gesprek konden gaan over de verhouding tussen de wereldkerk en plaatselijke geloofsgemeenschappen.
Een pastorale raad is een orgaan waar zowel leken als gewijde mannen en vrouwen lid van kunnen zijn. De leden van zo’n raad kunnen een bisschop advies geven bij beslissingen over bijvoorbeeld parochiefusies of de sluiting van kerkgebouwen. Pastorale raden zijn niet verplicht. Ze kunnen ook in parochies worden ingesteld als de plaatselijke bisschop dat wil, maar ook dat is niet verplicht.
Wijlens zou graag zien dat pastorale raden op bisdom- en parochieniveau verplicht zouden worden. Dat gaat volgens haar prima binnen de mogelijkheden die het kerkelijk recht nu al biedt. Wel vindt ze het belangrijk dat de meerderheid van de leden van dergelijke raden niet benoemd moet worden door de bisschop of de pastoor, maar dat “ze op een andere manier gekozen moeten worden”.
Daarnaast vindt ze dat de samenstelling van zo’n raad “tegemoet moet komen aan het verzoek dat er een meerderheid van leken moet zijn, met een adequate aanwezigheid van vrouwen, jongeren en mensen die in armoede leven of op een andere manier in de marge van de maatschappij leven”. Oftewel: de stemmen van diverse groepen gelovigen moeten vertegenwoordigd zijn in zo’n raad.
Ook kardinaal Robert Prevost, prefect van het Dicasterie voor de Bisschoppen, sprak op het theologisch-pastorale forum. Hij waarschuwde ervoor dat op verschillende plekken in de wereld “synodale ervaringen meer lijken op politieke vergaderingen dan op echte synodale ontmoetingen”.
Met het oog op synode over synodaliteit benadrukte hij het belang van het aanroepen van de Heilige Geest in discussies over de toekomst van de Kerk en “het zoeken naar de Geest die onder ons leeft, maar voor wie we aandacht moeten blijven houden”.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.