fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Het Westen probeert Afrika opnieuw te koloniseren’

KN Redactie 24 maart 2017
image
Foto: Julien Harneis ccby

De aanhoudende pogingen van de internationale gemeenschap de Afrikaanse bevolkingsgroei te controleren is een nieuwe vorm van Westerse kolonisering.

‘Antropologische crisis’

Aartsbisschop Berthelemey Adoukonou van Benin sprak van de “antropologische crisis in de Westerse wereld” die op Afrika wordt geprojecteerd. De secretaris van de Pauselijke Raad voor de Cultuur waarschuwde tegen de pogingen van wereldmachten om een ideologie op te leggen die voortvloeit uit het ‘God-is-dood’-idee van Marx, Freud en Nietsche.

‘Nieuwe kolonisatie’

“Het opdringen van een bepaald type laïcisme vormt een nieuwe kolonisatie door de internationale gemeenschap”, aldus de aartsbisschop. “Nader beschouwd verkeren Afrikanen in een positie waarin zij echt slachtoffer zijn van een antropologische crisis.”

Vier miljard in 2100

Volgens de Britse econome Sir Partha Dasgupta zal de Afrikaanse bevolking tegen 2100 zijn gegroeid van de huidige 1 miljard tot 4 miljard. Dasgupta, een fervent voorstanders van geboortebeperking, was een van de omstreden sprekers tijdens een recente Vaticaanse conferentie over biologisch uitsterven die was georganiseerd door de Pauselijke Academies voor de Wetenschappen en de Sociale Wetenschappen.

Paus Franciscus

Hoewel het beeld wordt gecreëerd dat de Afrikaanse bevolkingsgroei problematisch is, staat de katholieke Kerk op het standpunt dat “demografische groei volledig verenigbaar is met integrale en gedeelde ontwikkeling”, zoals paus Franciscus in zijn encycliek Laudato Sí schreef.

Mooie woorden

Aartsbisschop Adoukonou stelde dat “de grote experts die de VN vandaag adviseren” consensus proberen te creëren om de bevolkingsgroei te controleren. Zij doen dat in “elegante bewoordingen over kosten en opbrengst”.

Vernietiging tot doel

Zij grootste zorg is dat Afrikanen zelf tot geloof in deze “gevaarlijke vorm van ideologie” zijn gebracht die tot doel heeft “de Afrikaanse familie te vernietigen”.
“Het is slechts een strategie om dezelfde Afrikanen ertoe te brengen aan hun eigen ondergang bij te dragen door tegen hun fundamentele waarden in te gaan.”

Onacceptabel

De Congolese kardinaal Laurent Monsengwo van Kinshasa twijfelt er niet aan dat Westerse regeringen en ngo’s Afrikaanse regeringen proberen tot geboortebeperking te dwingen. “Zij doen alle wat zij kunnen om abortus, condooms enzovoort door te duwen”, aldus Monsengwo tegenover Crux. “Dat kunnen wij niet accepteren. “Ze geven veertien jaar oude kinderen condooms en moedigen ze aan die te gebruiken en dat zelfs op school voor te doen. Dat doen ze zonder ze alternatieven te bieden. Dat gaat tegen de cultuur van de mensen in.”
Hij is ervan overtuigd dat het initiatief daarvan volledig uitgaat van Westerse en andere regeringen. (KN/Crux)