<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Hoe verspreidden ze de boodschap?’: Kefah Allush treedt in voetsporen apostelen

KN Redactie 9 juni 2020
image
Kefah Allush in Armenië, waar hij sporen zoekt van de apostel Taddeüs. Foto: EO

In een nieuwe serie onderzoekt EO-presentator Kefah Allush de snelle verspreiding van het christendom in de eerste eeuwen van zijn bestaan.

De serie Jezus van Nazareth verovert de wereld, die vanaf vanavond te zien is, is een vervolg op zijn serie over Jezus’ leven uit 2018. “Het vroege christendom is een vijver waarin het heerlijk vissen is”, zegt Allush in Katholiek Nieuwsblad.

‘Fascinerende vragen’

“Hoe ging het verder, toen Jezus er niet meer was? Hoe verspreidden ze de boodschap? Was er een marketingstrategie? Fascinerende vragen, vind ik. In de nieuwe serie zoek ik er een antwoord op.”

De apostelen Petrus en Taddeüs

Hij volgt daarbij in het bijzonder de apostelen Petrus en Taddeüs. Sporen van de eerste vindt hij terug in Antiochië (het huidige Turkse Antakya) en in Rome. De sporen van de tweede zoekt hij in Armenië, het land waar Taddeüs het Evangelie zou hebben gebracht.

Historische sporen

Onder de oudheidkundigen en theologen die Allush raadpleegt, is ook hoogleraar Jürgen Zangenberg van de universiteit Leiden.

De zoektocht naar historische sporen vindt hij nuttig, zegt Zangenberg in gesprek met Katholiek Nieuwsblad: die leert ons iets over de historische, sociale en religieuze context waarin het christendom ontstond. “Als je hier wat over weet, begrijpt je ook uit welke hoek het komt. Wat de overtuigingen waren van de vroege christenen.”

‘Onzin’ over het vroege christendom

Het verleden op je laten inwerken, helpt volgens Zangenberg ook om de “onzin” die over Jezus en het vroege christendom de ronde doet, op zijn merites te kunnen beoordelen. Zoals de verhalen over “geheime legendes, die door de Kerk ten onrechte zouden worden miskend”.

‘Je moet mythes doorprikken’

“Ik voel me als wetenschapper verplicht om mensen de mogelijkheid te geven deze dingen op een verantwoorde manier te bekijken. Je moet altijd eerlijk zijn over je bronnen en mythes doorprikken.”

Hoop en aanpassingsvermogen

Een van de redenen voor het succes van het christendom, ziet Allush in de hoop die het Evangelie biedt: “Voor de verschoppelingen der aarde is er hoop. Het idee dat je te redden bent, of je nu aan de norm voldoet of niet.”

Zangenberg benadrukt de flexibiliteit van het christendom: “Het kon zich aanpassen, zonder zichzelf te verloochenen.”

‘Jezus van Nazareth verovert de wereld’ is vanaf 9 juni wekelijks om 20.45 uur te zien bij de EO op NPO 2.

Een uitgebreid interview met Kefah Allush en Jürgen Zangenberg is te lezen in KN 23.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.