fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Hoge Raad: bezwaren van Katholiek Nieuwsblad zijn gegrond

KN Redactie 25 november 2016
image

De bezwaren die het Katholiek Nieuwsblad (KN) naar voren heeft gebracht tegen de uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden zijn door de Hoge Raad gegrond verklaard.

Het Hof had de belastingdienst in het gelijk gesteld, nadat die in 2013 geweigerd had aan het KN de ANBI-status te verlenen. In 2013 had de Belastingdienst ook de ANBI-status onthouden aan de Arnulfus Stichting, die de stichting Katholiek Nieuwsblad ondersteunt. Ook de bezwaren van de Arnulfus Stichting zijn gegrond, aldus de Hoge Raad.

Geen commercieel tarief

De Belastingdienst had aangevoerd dat het KN een min of meer commercieel tarief hanteert, dat wil zeggen een abonnementsprijs die vergelijkbaar is met andere weekbladen. De Hoge Raad oordeelt nu dat alleen van commerciële tarieven gesproken kan worden, als die gericht zijn op het behalen van winst. Uit het feit dat de exploitatie van KN sinds jaar en dag financiële aanvulling behoeft, volgt dat niet van een commercieel tarief gesproken kan worden, en dat het blad zich richt op het algemeen nut.

Alle vertrouwen

De Hoge Raad wil wel dat een ander hof nog nagaat of de werkzaamheden van KN “uitsluitend of nagenoeg uitsluitend” bestaan uit het uitgeven van een weekblad en andere publiciteit. Directeur François Vluggen toonde zich ingenomen met deze uitspraak van de Hoge Raad. In de uitspraak van het verwijzingshof heeft hij alle vertrouwen. (KN)