<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus over kritiek: ‘Ik volg het Concilie’

KN Redactie 18 november 2016
image
Foto: AP

Paus Franciscus reageert in een interview op de kritiek op Amoris laetitia en op zijn toenadering tot de protestanten. “Ik ga verder op de weg van degenen die me zijn voorgegaan.”

Franciscus verbindt de groeiende kritiek op de apostolische exhortatie Amoris laetitia aan het feit dat er nog altijd geen goed begrip is van het Tweede Vaticaans Concilie. Dat meldt de Italiaanse krant La Stampa na lezing van het interview in Avvenire.

Vaticanum II

De Kerk, zegt de paus in het interview, “is er alleen als instrument om het barmhartige plan van God aan de mensen over te brengen. Tijdens het Concilie heeft de Kerk de verantwoordelijk gevoeld om in de wereld te staan als levend teken van de liefde van de Vader. Met Lumen Gentium is ze teruggekeerd naar haar aard, het Evangelie. Dat verlegt de koers van de christelijke opvatting van een bepaalde soort legalisme, dat ook ideologisch kan zijn, naar de Persoon van God.”

“Sommigen – denk aan bepaalde reacties op Amoris laetitia – blijven het niet begrijpen, of zien het zwart of wit, ook al is het onderdeel van het leven dat je moet onderscheiden.” Vaticanum II, zegt de paus, “heeft dat gezegd, maar de historici zeggen dat een Concilie een eeuw nodig heeft om goed opgenomen te worden door het lichaam van de Kerk…we zijn op de helft.”

Protestanten

In het interview gaat de paus ook in op critici die naar aanleiding van zijn bezoek aan het Zweedse Lund voor de herdenking van 500 jaar Reformatie vonden dat Franciscus de Kerk steeds ‘protestanter’ maakt. “Daar lig ik niet van wakker”, reageert hij. “Ik ga verder op de weg van degenen die me zijn voorgegaan, ik volg het Concilie.”

Bovendien, stelt Franciscus, moeten we altijd onderscheiden vanuit welke geest dit soort kritiek wordt geleverd. “Als er geen kwade geest achter schuilgaat, helpt [de kritiek] ook om op weg te gaan. Andere keren zie je meteen dat de critici hier en daar wat oppikken om hun al ingenomen positie te rechtvaardigen.” Niet oprecht, noemt de paus dit soort kritiek, en bedoeld “om verdeling te vormen”.

Oecumene

Ook wat betreft zijn inzet voor de oecumene, verwijst Franciscus naar zijn voorgangers. Hij ontkent dat hij het proces versneld heeft. Bovendien zegt hij, “de eenheid ontstaat niet omdat wij het met elkaar eens worden, maar omdat we op weg zijn in navolging van Jezus”. “Het is het op weg gaan achter Christus aan dat ons verbindt.”

Drie zaken verbinden de christenen op dit moment, zegt hij. Het gebed, het doen van goede werken en het “gedeelde martelaarschap in naam van Christus”.

We moeten naar Christus blijven kijken, zegt de paus. “Want de Kerk geeft licht, maar straalt niet door haar eigen licht. En wanneer de Kerk, in plaats van naar Christus te kijken, te veel naar zichzelf kijkt, ontstaan ook de verdelingen.” (KN/La Stampa)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.