<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Hoger beroep kardinaal Pell verworpen

KN Redactie 21 augustus 2019
image
Kardinaal George Pell overtuigde de rechters niet van de onbetrouwbaarheid van de getuigenverklaringen. (Foto: CNS photo/Mark Dadswell, Reuters)

Een Australische rechtbank heeft het hoger beroep van kardinaal George Pell verworpen, en houdt vast aan de veroordeling tot zes jaar cel vanwege het meermaals misbruiken van twee minderjarigen eind jaren ‘90.

Het vonnis van de drie rechters van het hooggerechtshof van Victoria werd vandaag openbaar gemaakt in Melbourne. De raad was verdeeld, maar stemde met 2 tegen 1 tegen het verweer van Pell dat zijn veroordeling “onredelijk” was, omdat een van de getuigenverklaringen onbetrouwbaar zouden zijn. Volgens de voorzitter van de rechtbank was het slachtoffer juist “een erg overtuigende getuige, en duidelijk geen leugenaar”.

De twee andere punten van het beroep van Pell – dat hij zijn verweer voor de jury per video moest houden in plaats van in persoon, en dat zijn advocaten geen 19-minuten durende animatie mochten tonen aan de jury – werden door de rechters unaniem verworpen.

Laatste beroepsmogelijkheid

Het hof liet weten dat Pell nog tenminste drie jaar en zes maanden moet uitzitten van zijn gevangenisstraf van zesenhalf jaar. Of hij inderdaad voor voorwaardelijke vrijlating in aanmerking komt, moet echter door weer een andere rechter beoordeeld worden.

Als de 78-jarige Pell nog tegen de beslissing in beroep wil gaan, biedt de High Court of Australia – het hoogste rechterlijke orgaan in Australië – zijn laatste kans.

Eigen Vaticaans onderzoek

Nu de veroordeling gehandhaafd blijft, bestaat de kans dat Pell – de hoogste katholieke geestelijke die ooit veroordeeld is voor seksueel misbruik – uit het College van Kardinalen wordt verwijderd, en mogelijk zelfs gelaïciseerd wordt als priester. Het Vaticaan verricht daartoe momenteel een eigen onderzoek.

(Bronnen: CNS, Crux)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.