<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Hollande bedankt paus voor ‘troostende woorden’

KN Redactie 18 augustus 2016
image
Paus Franciscus en de Franse president Hollande tijdens hun ontmoeting in het Vaticaan (Foto: AP)

In een ontmoeting met paus Franciscus, heeft de Franse president Hollande hem bedankt voor zijn nabijheid na de aanslagen in zijn land en hem verzekert dat de seculiere Fransen de vrijheid van godsdienst in Frankrijk zullen verdedigen.

President François Hollande was gisteren in Rome voor een bezoek aan paus Franciscus. Voordat hij naar het Vaticaan ging bezocht hij de Franse kerk in Rome. Daar bracht hij enige tijd in stilte door in de kapel die tot gebedsplek is geworden voor de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Frankrijk. Sinds 26 juli staat er ook een foto van de vermoorde priester Jacques Hamel.

Dankbaarheid

Bij het verlaten van de kerk liet Hollande weten dat hij in Rome was om een “boodschap van dankbaarheid” over te brengen aan de paus. Want na de moord op pr. Hamel en de aanslag in Nice, “heeft hij erg troostende woorden gesproken”.

De paus, zo vertelde Hollande, had hem na de aanslagen verteld “dat hij zich als een broer naast het Franse volk voelde staan”. Al zijn woorden, zei de Franse president ook, waren “erg belangrijk in deze periode, want ze hebben geholpen de eenheid van Frankrijk in gedachten te houden”.

Religie beschermen

Na zijn bezoek aan de kerk werd president Hollande door paus Franciscus ontvangen in het Vaticaan. In de veertig minuten durende ontmoeting verzekerde hij de paus dat het seculiere Frankrijk de vrijheid van godsdienst zal beschermen. Voorafgaand aan de ontmoeting met de paus had Hollande al tegen de pers gezegd dat “als een kerk wordt geraakt, als een priester wordt vermoord, de republiek [Frankrijk, red] ontheiligd is”.

De Franse katholieken, zo zei Hollande daarbij ook, “zijn op de proef gesteld door de aanslag, maar heel Frankrijk is geraakt”. Frankrijk “moet alle religies beschermen en de vrijheid om te geloven of niet te geloven garanderen”. Mits gelovigen van welke religie dan ook, zo voegde hij eraan toe, “de ander respecteren”.

Vervolgde christenen

Tijdens de ontmoeting spraken Hollande en de paus ook over de situatie van de christenen in het Midden-Oosten.

Vooraf zei de Franse president tegen de pers dat de Fransen en Franciscus “dezelfde roeping hebben” op dit vlak. “Frankrijk omdat we tot de beschermers van de christenen in het Midden-Oosten behoren en de paus natuurlijk omdat hij weet hoeveel de christenen in het Midden-Oosten bijdragen aan het evenwicht in de regio.”

Bekoelde relatie

Het was de tweede keer dat Hollande een ontmoeting had met paus Franciscus. Hun eerste ontmoeting vond plaats in januari 2014. De relatie tussen de regering Hollande en het Vaticaan was enige tijd bekoeld na de affaire rond de benoeming van een Franse ambassadeur bij de Heilige Stoel.

In oktober 2015 wees het Vaticaan de door de Franse regering voorgedragen kandidaat voor het ambassadeurschap af. Laurent Stefanini zou afgewezen zijn omdat hij homoseksueel is. Pas eind juni van dit jaar werd er een nieuwe ambassadeur, Philippe Zeller, aangesteld. (KN/VI)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.