<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nigeria: honger als gevolg van conflict met Boko Haram bedreigt kinderlevens

KN Redactie 22 juli 2016
image
Foto: AP

Als gevolg van het conflict met de islamitische terreurgroep Boko Haram lijden meer dan 240.000 kinderen in het noordoosten van Nigeria aan acute ondervoeding.

Dat komt nog bovenop het hoge risico te sterven dat zij in de deelstaat Borno toch al lopen, meldt de Vaticaanse missiepersdienst Fides.

‘134 kinderen per dag’

Volgens VN-kinderorganisatie UNICEF kunnen van de 244.000 getroffen kinderen er bijna 50.000 sterven als zij geen tijdige hulp ontvangen. “Gemiddeld sterven per dag 134 kinderen aan oorzaken gerelateerd aan acute ondervoeding”, aldus UNICEF in een aan Fides gestuurd persbericht.

Desolate aanblik

De voedselcrisis in de regio wordt steeds duidelijker naarmate soldaten van de multinationale krijgsmacht gebieden terugveroveren op Boko Haram en deze gebieden toegankelijk worden voor hulpverleners.

De plekken die nu toegankelijk worden bieden een desolate aanblik: compleet verwoeste steden waar interne vluchtelingen verblijven zonder adequate sanitaire voorzieningen, water of voedsel.

Twee miljoen mensen wonen in onveilige gebieden waar hulporganisaties hen niet kunnen bereiken.

2,5 miljoen Nigerianen op de vlucht

De Nigeriaanse overheid schat dat Boko Haram in zeven jaar meer dan twaalfduizend mensen heeft vermoord. Andere bronnen geloven dat dat aantal meer dan twee keer zo hoog ligt. Meer dan 2,5 miljoen Nigerianen zijn voor de groep op de vlucht geslagen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.