<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Hoofd anglicanen treedt af om falende afhandeling misbruikzaak

Susanne Kurstjens 13 november 2024
image
Justin Welby trad op 12 november af als aartsbisschop van Canterbury en hoofd van de anglicaanse gemeenschap. Foto: OSV News – Andrea Campeanu, Reuters

Na een vernietigend rapport over seksueel misbruik binnen de anglicaanse Kerk, trad Justin Welby dinsdag af.

Justin Welby was sinds 2013 aartsbisschop van Canterbury en daarmee de hoogste geestelijke binnen de anglicaanse gemeenschap die wereldwijd 85 miljoen mensen telt.

Zijn positie werd echter onhoudbaar toen vorige week een rapport verscheen over “afschuwelijk” misbruik vanaf de jaren zeventig. Daaruit bleek ook dat Welby in zijn tijd als aartsbisschop nalatig was geweest in de afhandeling van die zaken.

Verantwoordelijkheid

“Het is heel duidelijk dat ik persoonlijke en institutionele verantwoordelijkheid moeten nemen voor de lange en traumatiserende periode tussen 2013 en 2024”, zei Welby in de verklaring waarmee hij zijn aftreden bekend maakte.

Op dat moment hadden al meer dan elfduizend leden van de algemene synode van de anglicaanse Kerk een petitie ondertekend waarin om zijn aftreden werd gevraagd.

Het onafhankelijke rapport dat op 7 november verscheen gaat in op het misbruik van meer dan honderd jongens en jonge mannen door John Smyth, een prominente Britse advocaat. Dat misbruik begon in de jaren zeventig toen hij zomerkampen organiseerde voor jonge christenen. Er is melding gemaakt van fysiek, psychologisch en seksueel misbruik.

“Het misbruik door John Smyth was omvangrijk en weerzinwekkend. Woorden kunnen de gruwel van wat zich heeft afgespeeld niet adequaat beschrijven”, zo staat in het rapport. “Veel van de slachtoffers die de moedige beslissing namen om met ons te praten over wat ze hebben meegemaakt, hebben dit misbruik meer dan veertig jaar in stilte meegedragen.”

“Ik hoop dat deze beslissing duidelijk maakt hoe serieus de anglicaanse Kerk de noodzaak van verandering begrijpt”
- Justin Welby

In zijn verklaring zei Welby dinsdag dat hij in 2013 op de hoogte werd gebracht van het misbruik door John Smythe, maar dat hem was verteld dat de politie was ingelicht. Daardoor “geloofde ik ten onrechte dat er een passende oplossing zou volgen”, aldus Welby.

De anglicaanse Kerk was volgens het rapport al in de jaren tachtig op de hoogte van het misbruik door Smith, maar verzuimde actie te ondernemen. Vervolgens werd de Kerk in juli 2013 – “na specifieke ontwikkelingen in 2012” – opnieuw tot op het hoogste niveau op de hoogte gebracht van het misbruik dat in de jaren zeventig en tachtig plaatsvond.

Toen had Smyth volgens het rapport “moeten worden aangegeven bij de politie in het Verenigd Koninkrijk en bij de autoriteiten in Zuid Afrika”, waar hij op dat moment woonde.

“Dit betekende opnieuw een gemiste kans om hem voor het gerecht te brengen en kan hebben geleid tot een voortdurende en vermijdbare bedreiging voor de veiligheid in de periode tussen 2012 en zijn dood in 2018”, aldus het rapport.

Noodzaak van verandering

Aartsbisschop Welby gaf toe niet te hebben gehandeld toen het misbruik van Smyth in februari 2017 aan het licht kwam in een onderzoek van de Britse omroep Channel 4, en hij ontmoette de slachtoffers pas in 2020.

“Ik hoop dat deze beslissing duidelijk maakt hoe serieus de anglicaanse Kerk de noodzaak van verandering begrijpt en onze diepgaande toewijding aan het creëren van een veiligere kerk. Ik treed af in verdriet met alle slachtoffers en overlevenden van misbruik,” aldus Welby in de verklaring over zijn aftreden.

Welby is een goede vriend van paus Franciscus en reisde in februari 2023 nog met de paus af naar Zuid-Soedan voor een gezamenlijke vredesmissie.

Bron: OSV News

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.