<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Hooggerechtshof houdt oordeel Asia Bibi geheim

KN Redactie 9 oktober 2018
image
Asia Bibi (Foto: AsiaNews)

Het Pakistaanse Hooggerechtshof houdt het oordeel over Asia Bibi om veiligheidsredenen geheim.

Maandag diende opnieuw het hoger beroep van Asia Bibi, een katholieke vrouw en moeder die in 2009 werd gearresteerd en ter dood veroordeeld wegens vermeende godslastering. Herhaalde pogingen tot hoger beroep zijn sindsdien uitgesteld vanwege bedreiging van rechters en druk door moslimradicalen.
Sinds 2015 is de vrouw praktisch geïsoleerd uit vrees dat zij door medegevangenen of zelfs cipiers zou worden vermoord.

Vertrouwen

Het Hooggerechtshof heeft maandag geen datum genoemd voor de bekendmaking van het oordeel. Tegelijkertijd heeft de regering media gewaarschuwd de zaak niet te becommentariëren.
“Ik vertrouw op een goede uitkomst”, aldus BPCA-voorzitter Wilson Chowdry tegenover AsiaNews. “Asia is al die jaren in gevangenschap sterk en moedig geweest en heeft nooit een flinter van haar geloof verloren.”

Onrust voorkomen

Het besluit van de drievoudige kamer om de bekenmaking uit te stellen is bedoeld om onrust te voorkomen. Terwijl christenen in heel Pakistan voor een goede uitslag bidden en haar vrijlating eisen, roepen radicale moslims op haar op te hangen.

Media geweerd

Ondanks de enorme internationale aandacht voor de zaak werden journalisten, mobiele telefoons en andere opnameapparatuur uit de rechtszaal geweerd. Asia zelf werd via een zijdeur het gerechtsgebouw binnengelaten om journalisten te omzeilen.

Vrees voor haar leven

De BPCA alsook Bibi’s advocaat hebben goede hoop op het oordeel. “Na haar vrijlating moeten Westerse landen haar onmiddellijk asiel verlenen. Zij verdient niets minder vanwege haar grote stoïcijnse moed.” Er bestaat grote vrees dat moslimradicalen vrijspraak niet zullen accepteren.

Voor altijd gescheiden

Haar man, Ashiq Masih, is in Groot-Brittannië en maakt zich grote zorgen. “Hij is bang dat zijn gezin nooit meer herenigd zal worden. Zijn grootste zorg is dat zelfs als Asia in Engeland asiel krijgt, zij nooit meer herenigd zal worden met haar inmiddels getrouwde dochters”, aldus Chowdry. “Dat betekent dat zij voor altijd van haar dierbaren gescheiden zal blijven.” (AN)