<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Hooggerechtshof VS: Kruis op staatsgrond mag blijven

KN Redactie 24 juni 2019
image
Veteranen poseren met advocaat Shackelford voor Hooggerechtshof Bron: CNS photo - Sydney Clark

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft besloten dat een kruisvormig herdenkingsmonument in Bladensburg, Maryland, mag blijven staan. Het historische monument eert de gedachtenis van de jongemannen uit de streek die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog.

Het vonnis van 20 juni verwierp een eerder besluit van een lagere rechtbank. Die oordeelde dat het monument gesloopt moest worden omdat het als religieus symbool op overheidsgrond staat, wat in zou gaan tegen de Amerikaanse wet.

Geen neutrale daad

Rechter Samuel Alito schrijft nu in zijn oordeel dat het kruis niet op de eerste plaats als christelijk symbool moet worden gezien. Volgens Alito moet het op dezelfde wijze worden beschouwd als de witte kruizen op de Europese massabegraafplaatsen van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.

“Het moet gezien worden in dezelfde historische context. Daarbij is het weghalen van het monument ook geen neutrale daad, maar kan worden opgevat als vijandelijkheid tegenover religie, wat ook verboden wordt door onze wet.”

Lokaal versus Washington

Het twaalf meter hoge kruis, dat bekend staat als het Bladensburger kruis of het Vredeskruis, werd door de lokale veteranenvereniging in 1925 opgericht. Daarmee werden de 49 mannen uit die regio herdacht die zijn omgekomen in de Eerste Wereldoorlog.

Het proces werd aangespannen door een groep humanisten uit Washington, die een principieel punt wilden maken omtrent de scheiding van Kerk en staat. De plaatselijke veteranenvereniging reageerde opgelucht na het vonnis.

Jurisprudentie

De advocaat van de vereniging, Kelly Shackelford, noemde het oordeel een grote overwinning voor de religieuze vrijheid.

Hoogleraar rechten Charlie Russo zei dat deze beslissing de jurisprudentie omtrent godsdienstvrijheid fundamenteel verandert. “Natuurlijk moeten we ook kijken naar wat er later weer geoordeeld wordt, maar religieuze symbolen mogen dus bestaan in openbare ruimtes,” zei hij tegen Catholic News Service. “Het oordeel kan van invloed zijn op bijvoorbeeld scholen waar het hebben van kruisbeelden of kerststallen werd verboden.”

Toch is er nog wel speelruimte, zegt hoogleraar rechten Abner Greene. “Het vonnis richtte zich specifiek op een historisch religieus symbool op staatsgrond. Dat wil dus niet zeggen dat alle hedendaagse religieuze symbolen worden toegestaan.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.