<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Hoogmade geschokt na kerkbrand: ‘Een drama voor de dorpsgemeenschap’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 5 november 2019
image
De brand verwoestte een groot deel van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk Screenshot: Omroep West

Door een foutje van een schilder tijdens een routineklus ging maandag de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade in vlammen op. Van het stenen gebouw is niet veel meer over. De brandweer gaat nog onderzoeken of het tabernakel intact is gebleven, maar daar is weinig hoop op.

Wat rest zijn de troostende woorden van bisschop Hans van den Hende van Rotterdam die hij maandagavond sprak tijdens een drukbezochte bijeenkomst met de parochianen en inwoners van Hoogmade.

Tijdens de door de gemeente georganiseerde bijeenkomst waren ook burgemeester Marina van der Velde-Menting, de brandweer en het pastorale team aanwezig.

‘Iedereen heeft wel een geschiedenis met de kerk’

Diaken André van Aarle vertelt dat de reacties emotioneel waren. “Het is een drama voor de dorpsgemeenschap. De kerk heeft in dorpen toch een andere positie dan in de stad. Iedereen heeft wel een geschiedenis met de kerk. Er is altijd wel iemand uit hun omgeving in de kerk gedoopt of getrouwd, of er was een uitvaart van een geliefde. De centrale rol die de kerk in een dorp inneemt is anders, niet beter hoor, dan de kerk in de stad waar allemaal trams langsrijden.”

Gebed voor de schilder

Tijdens de bijeenkomst in een brasserie in Hoogmade vroeg de bisschop om gebed voor de schilder, die tijdens het afbranden van verf boven de ingang brand veroorzaakte.

Van Aarle: “Deze schilder moest vluchten, omdat het vuur zich in de droge kerk snel uitbreidde. Hij heeft alarm geslagen en heeft trillend moeten toekijken.” Het schildersbedrijf heeft volgens de diaken direct contact opgenomen met de parochie.

“Hoe tragisch dit ook is, ik ben blij dat u als levende stenen ongedeerd bent gebleven”
- Bisschop Hans van den Hende tegen parochianen en inwoners van Hoogmade

Het gebed en het samenzijn waren voor de aanwezigen bemoedigend. “Hoe tragisch dit ook is, ik ben blij dat u als levende stenen ongedeerd bent gebleven”, hield mgr. Van den Hende hen voor. “Ik beloof u dat we verder kunnen komen als de eerste schok en schrik voorbij zijn.”

Volgens Van Aarle is de gemeenschap met zo’n achthonderd ingeschrevenen erg actief. Er zijn drie koren en veel betrokken vrijwilligers. “Iedere zondag waren er vieringen in de kerk. De voorbereidingen voor de eerste communie vonden er plaats en het pastorale team is heel hecht.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.