<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Heeft Danneels nog steeds vinger in de pap?

KN Redactie 11 oktober 2016
image
Kardinaal Danneels erkent zijn deelname aan de Sankt-Gallengroep, die een progressieve paus op de troon wilde zetten. (beeld: screenshot VTM)

“Het valt wellicht niet geheel van de hand te wijzen dat Danneels als emeritus nog een vinger in de pap houdt.”

Dat zegt de Keulse journalist Jan Hendrik Stens, medewerker van de Keulse Domradio een in interview op de eigen zender bij het evalueren van de kardinaalsbenoemingen door paus Franciscus. Hierbij kreeg onder anderen Jozef de Kesel, aartsbisschop van Mechelen-Brussel, de kardinaalsmuts toegekend.

Mgr. Léonard

Stens herinnert eraan dat Godfried Danneels, de voor-voorganger van de huidige Belgische aartsbisschop, een van de grote aanhangers van Bergoglio was. Naar men zegt zou Danneels directe opvolger in 2010 Jozef de Kesel worden, die nu aartsbisschop van Mechelen-Brussel is. Benedictus XVI koos echter voor mgr. Léonard, terwijl De Kesel naar Brugge werd gestuurd.

Vinger in pap

Over de benoeming van De Kesel meent Stens nu kritisch: ““Het valt wellicht niet geheel van de hand te wijzen dat Danneels als emeritus nog een vinger in de pap houdt. Hij geldt immers als de pausmaker van Franciscus en was ook een van de deelnemers van de gezinssynode in Rome, hoewel daartegen in België is geprotesteerd, omdat kardinaal Danneels verweten werd in de nasleep van het misbruikschandaal niet bijzonder aan de opheldering daarvan te hebben bijgedragen.”

‘Mafia-achtig’

De journalist van de Domradio maakte er ook melding van dat Danneels bij de presentatie van zijn biografie afgelopen najaar bekende deel uit te maken van een groep hervormingsgezinde kardinalen. Zelf duidde hij deze zogenaamde Sankt-Gallengroep aan als “mafia-achtig”. “Zo heeft alles een zeker bijsmaakje gekregen, maar ook in de Kerk wordt politiek bedreven”, aldus Stens. (KN/Kath.net)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.