fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Huilend Mariabeeld in Californië?

KN Redactie 12 mei 2016
image
Het vermeend miraculeus huilende Mariabeeld van Fresno. (Screenshot: Twitter.com/JoeYbarraTV)

[MET FILMPJE] Een Mariabeeld in het Californische plaatsje Fresno lijkt tranen te plengen. Dat meldt CNA. Een journalist van een lokaal tv-station verspreidde via Twitter een filmpje van het beeld, waarop het fenomeen te zien is.

Het gezin dat eigenaar van het beeld is, zegt dat de tranen al ongeveer anderhalf jaar komen en gaan. Getuigen vertellen dat de tranen in Maria’s rechteroog lijken op te wellen om vervolgens over haar gezicht te naar beneden te stromen.

Cadeau voor Moederdag

De eigenaresse van het beeld, Maria Cardenas, heeft een glas onder de kin van het beeld geplaatst om de tranen op te vangen en die te delen met de mensen die het beeld komen bekeken.

Cardenas kreeg het beeld tien jaar geleden cadeau voor Moederdag, zei ze tegen het lokale tv-station ABC30 Action News. Het begon volgens haar te huilen nadat een neef van haar werd vermoord.

Olieachtige tranen

De familie maakt niet bekend wat hun adres is, maar heeft al wel veel mensen uitgenodigd om het beeld met eigen ogen te zien huilen. “We verstoppen haar niet, maar tegelijkertijd willen we niet dat haar iets overkomt”, zegt een anonieme verzorger van het beeld.

De ploeg van ABC30 zag het beeld zelf ook huilen. Volgens de leden waren de tranen olieachtig, ruikten ze naar rozen en welden ze doorlopend op.

De verzorger beweert ook dat verschillende priesters het beeld zijn komen bekijken. Ze zouden hebben gezegd dat de Madonna miraculeus lijkt.

Reactie bisschop van Fresno

De bisschop van Fresno, mgr. Armando Ochoa, meldt in een verklaring dat hij zich “nog maar net bewust wordt” van het schijnbaar miraculeuze Mariabeeld.

“Het is onbekend wie de priesters zijn aan wie gerefereerd wordt in een verwant nieuws-item op televisie, aangezien het bisdom tot op heden nog geen enkel lid van de clerus deze zaak bij het kantoor van de bisschop heeft gemeld”, aldus mgr. Ochoa.

Het bisdom, vervolgt hij, zal discreet contact opnemen met de familie om pastorale begeleiding aan te bieden met betrekking tot het fenomeen.

Onder meer DNA-onderzoek

De Kerk kan na onderzoek verklaren dat een wonderlijk fenomeen geloof waardig is. In het geval van huilende beelden wordt daarvoor in de regel onder meer DNA-onderzoek op de tranen verricht om te zien of die menselijk zijn.

Indien het fenomeen frauduleus blijkt of geen bovennatuurlijk karakter heeft, wordt het afgewezen. Een derde optie is dat de Kerk verklaart dat er niets tegen geloof in het vermeend miraculeuze fenomeen is, maar dat niet vastgesteld is of er sprake is van een bovennatuurlijk karakter.

Siracusa: erkende huilende Madonna

Een voorbeeld van een erkende huilende Madonna is die van het Italiaanse Siracusa. Van de tranen werd in 1953 vastgesteld dat ze menselijk waren. Paus Franciscus hield onlangs in de Sint-Pieter een gebedswake voor lijdende mensen, waarbij een reliekhouder aanwezig was met Maria’s tranen uit Siracusa.

Verslaggever Joe Ybarra van ABC30 verspreidde onderstaand filmpje van het beeld uit Fresno via Twitter. (CNA)

Meer over de erkende huilende Madonna van Siracusa is te lezen via KNdigitaal.