fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Iedere bisschop moet de film Spotlight zien’

KN Redactie 21 februari 2016
image
Scene uit Spotlight. Iedere bisschop en kardinaal zou de film over de onthulling van het seksueel misbruik in Boston moeten zien, vindt mgr. Charles Scicluna.

“Iedere kardinaal en bisschop moet de film Spotlight zien”, vindt voormalig Vaticaans hoofdaanklager inzake misbruik, mgr. Scicluna.

Mgr. Scicluna deed zijn uitspraak in een interview met het Italiaanse dagblad La Repubblica, meldt CNS.

Misbruikzaken

De huidige aartsbisschop van Malta gaat uitgebreid in op de betekenis van de film. Die laat zien hoe de onderzoeksredactie van de Boston Globe in 2002 tientallen kerkelijke misbruikzaken op het spoor kwam en publiceerde.

‘Volkomen verkeerd’

“De film laat zien hoe het instinct, dat helaas bestond in de Kerk, om een reputatie te beschermen volkomen verkeerd was”, aldus Scicluna na het zien van de film.

Voor zijn benoeming tot aartsbisschop van Malta was hij lid van de Congregatie voor de Geloofsleer tien jaar belast met de behandeling van misbruikzaken. De 56-jarige Scicluna is namens de Congregatie nog steeds betrokken bij de afhandeling van misbruikzaken.

‘Aangeven zal de Kerk redden’

“Alle kardinalen en bisschoppen moeten deze film zien omdat zij moeten begrijpen dat het aangeven de Kerk zal redden, niet de ‘omerta’.”

Medeplichtig

Hij wees daarbij op een citaat uit de film, waarin een advocaat van slachtoffers stelt dat “als er een dorp voor nodig is om een kind groot te brengen is er ook een dorp nodig om het te misbruiken”.

Dat toont hoe medeplichtigheid een belangrijk deel van het probleem vormt. Terwijl een persoon verantwoordelijk was voor het misbruik zelf, “zijn ook de anderen schuldig, zij die weten maar niets zeggen”.

Geen plaats voor misbruikplegers

Toen de Boston Globe in januari 2002 begon met de publicatie van de misbruikzaken, werd Scicluna door de toenmalige prefect, kardinaal Joseph Ratzinger, naar de Congregatie voor de Geloofsleer gehaald. Die was een jaar eerder door paus Johannes Paulus II belast met het onderzoek naar het seksueel misbruik van minderjarigen.

De paus haalde enkele maanden na het begin van de publicaties Amerikaanse kardinalen naar Rome om hen duidelijk te maken dat er voor misbruikplegers geen plaats is in de Kerk, aldus Scicluna.

‘Ernstige fout’

“Het was het begin van een nieuw tijdperk in de Kerk.” Dat er zelfs nu nog misbruikplegers niet worden aangegeven noemt hij “een ernstige fout”.

“Het was Ratzinger die ons zei dat het noodzakelijk was niet naar het probleem te kijken als een zonde, maar zowel als een schending als een misdaad.”

Hij noemde het “ongefundeerd en onjuist” dat sommige media de latere paus Benedictus XVI beschuldigden van het verdoezelen van seksueel misbruik.

Roofdieren

Misbruik werd op bisdomniveau afgehandeld. “In de jaren zestig en zeventig baseerden veel bisschoppen hun oordeel op de jammerlijk ontoereikende theorie dat deze misdaden werden veroorzaakt door omstandigheden. Daarom werden de schuldigen van parochie naar parochie overgeplaatst in plaats van hen aan te geven. Maar zij bleven overal roofdieren.”

‘Vuiligheid in de Kerk’

Volgens Scicluna hield Ratzinger elke vrijdag een speciale zitting om de zaken te bestuderen en een proces te beginnen. “Wij zagen allemaal hoe hij eronder leed.” Ratzinger was vaak sprakeloos en diep geraakt.

Tijdens het bidden van de Kruisweg in 2005 zou hij zich beklagen over de hoeveelheid “vuiligheid in de Kerk”. (CNS)

Lees hier de recensie van Spotlight die eerder in Katholiek Nieuwsblad verscheen: Niet leuk, wel goed.