<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Ierland: Geen visa voor Pakistaanse christenen

KN Redactie 8 augustus 2018
image
(Foto: CNS/World Meeting of Families)

Duizenden Pakistanen die deel willen nemen aan de komende World Meeting of Families (WMF) in Dublin krijgen van de Ierse overheid geen visum.

Zo’n 10.000 gezinnen en geestelijken uit heel Pakistan kregen nul op rekest op hun visumaanvraag.
Volgens pastoor Anthony Abraz van de Goede Herderparochie in Karachi zijn de visa afgewezen omdat de verantwoordelijke ambtenaar te weinig garanties voor terugkeer zou hebben gezien. Pastoor Abraz kreeg geen visum omdat hij niet eerder aan dergelijke bijeenkomsten heeft deelgenomen.

Vooraf gescreend

Het Ierse consulaat in Karachi heeft tegenover AsiaNews bevestigd dat vooraf onder meer wordt gekeken naar gezinssituatie, financiële omstandigheden, arbeidsverleden en huisvesting in Ierland.
Volgens de pastoor hadden de aanvragen op individuele basis behandeld moeten worden. Twee groepen leken hadden exact dezelfde afwijzingsbrief ontvangen.

Vooraf gescreend

Vooraf waren alle aanvragers al door de kerkelijke autoriteiten gescreend. Alleen degenen die geen belang hebben bij een asielaanvraag kregen van de aartsbisschop van Karachi, kardinaal Joseph Coutts, een aanbevelingsbrief mee.

Geld kwijt

Veel katholieken zijn woedend over de afwijzing. Zo verkocht Samuel Safraz, werknemer bij een farmaceutisch bedrijf, een stuk grond om de visa-aanvraag voor hem en zijn gezin te kunnen betalen. De 400 euro die de aanvraag kostte is hij kwijt.

Gemarginaliseerd en gediscrimineerd

Hij noemt het een truc om mensen die “toch al gemarginaliseerd en gediscrimineerd worden” geld af te troggelen. “Als het beleid was om alle Pakistanen af te wijzen, waarom accepteerden zij dan wel de visa-aanvragen voor de WMF en de daaraan verbonden gelden?”, vraagt Safraz zich af.
De internationale gezinsbijeenkomst vindt plaats van 21 tot en met 26 augustus. Ook paus Franciscus zal er aan deelnemen. (KN/AN)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.