fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Ierland: ‘kruistocht’ tegen armoede nodig

KN Redactie 2 september 2016
image
Diarmuid Martin, de aartsbisschop van Dublin (Foto:AP)

De aartsbisschop van Dublin roept op tot een “revolutionaire campagne” om de groeiende armoede in zijn land te bestrijden.

Mgr. Diarmuid Martin sprak bij de opening van een fototentoonstelling voor het 75-jarig jubileum van Crosscare, de sociale dienst van het aartsbisdom Dublin. Hij merkte daar op dat het aantal daklozen en de honger die vandaag de dag in Dublin waar te nemen zijn “een verdeelde samenleving aan het creëren is waar niemand trots op kan zijn”.

Kruistocht

“In verschillende fases van mijn leven heb ik oproepen gehoord voor nieuwe kruistochten om sociale en culturele issues in de Ierse samenleving aan de kaak te stellen. Vandaag hebben we een echte kruistocht nodig tegen armoede en een revolutionaire campagne om armoede te bestrijden”, zegt hij.

Volgens de aartsbisschop is er “in de laatste tien tot vijftien jaar” in Ierland een situatie ontstaan “die weinigen zich hadden voorgesteld en waar op een bepaalde manier maar weinigen echt aandacht voor hebben gehad”.

‘Onthutsend’

Ook Focus Ireland, een organisatie die zich inzet voor daklozen, meldt op haar website dat het aantal daklozen in Ierland toeneemt, vooral ook het aantal gezinnen zonder dak boven het hoofd. “Een op de drie daklozen is een kind”. Mgr. Diarmuid Martin noemt de groei in het aantal gezinnen en kinderen dat nu dakloos is in Ierland “onthutsend”.

De aartsbisschop zegt dat het “gemakkelijk is om met het vingertje te wijzen” naar de politiek, “maar op de lange termijn moeten we toegeven dat we allemaal iets van de verantwoordelijkheid dragen, op zijn minst door weg te kijken van de ernst van de nieuwe tweedeling in de Ierse samenleving”.

Uitsluiting

Wat volgens hem nodig is, is “een visie op de maatschappij die niet alleen om de staat draait, maar zich richt op de gemeenschap, waarin burgerschap niet betekent dat je steun ontvangt, maar dat het ook betekent dat je actief ondersteunt”.

“Zorg voor anderen vraagt om meer dan politiek en financiering: het vraagt om een waar gemeenschapsgevoel. Bij het gevecht tegen armoede en uitsluiting moet ieder van ons betrokken zijn.” (KN/Irish Times)